Nő a minimálbér

2024. május 24., péntek, Belföld

Július 1-jétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a háromoldalú érdekegyeztető tanács tegnapi ülése után.

  • Fotó: gov.ro
    Fotó: gov.ro

A kormány Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben a miniszterelnök közölte, júliustól a jelenlegi 3300 lejről 3700 lejre emelkedik a bruttó minimálbér, ugyanakkor az év végéig érvényben marad az az intézkedés, amely szerint a minimálbér összegéből 200 lejt adómentesen adhatnak a munkáltatók.

„Jó úton haladunk az európai minimálbér bevezetése felé” – fogalmazott Ciolacu. A döntéseket a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel folytatott egyeztetésen hozták meg – tette hozzá a miniszterelnök.

Legutóbb tavaly októberben emelte a kormány a garantált bérminimumot, a bruttó 3300 lejből a munkavállaló 2079 lejt kap kézbe. A júliusi emelés után a nettó minimálbér összege 2307 lejre nő. A legfrissebb adatok szerint Romániában 1,5 millió alkalmazottat foglalkoztatnak minimálbérért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 338
szavazógép
2024-05-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
HANGVERSENYÉVAD. A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákkórusainak és szimfonikus diákzenekarainak koncertjével zárul az idei sepsiszentgyörgyi hangversenyévad ma 19 órakor a Tamási Áron Színház nagytermében. Belépők 30, illeve 15 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon kaphatók.
HEGEDŰKONCERT. Az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt u. 6.) hangversenytermében ma 19 órától Theodora Bălănică, a ploiești-i Carmen Sylva Művészeti Főiskola hegedűtanára koncertjére várják az érdeklődőket. F Szombaton 18 órától Anton Niculescu csellós és Koicsiro Kanno japán zongoraművész kamarakoncertjére kerül sor. A helyek száma korlátozott, jegyek – 20 lejért –  elővételben is kaphatók a központ székhelyén 9–15 óra között (tel: 0267 373 651).
2024-05-24: Belföld - :

Medverehabilitációs központ épül

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be tegnap a Bizbrasov.ro hírportál.