Medverehabilitációs központ épül

2024. május 24., péntek, Belföld

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be tegnap a Bizbrasov.ro hírportál.

  • Fotó: Facebook / Mircea Fechet
    Fotó: Facebook / Mircea Fechet

A létesítmény a Tömös-völgyben épül, egy Brassó önkormányzatának tulajdonában lévő területen. Az építkezés szerdán kezdődött meg Mir­cea Fechet környezetvédelmi miniszter jelenlétében.

A környezetvédelmi tárca közleménye szerint a projektben az állami és a brassói erdészet, valamint az erdészeti kutatási és fejlesztési központ is részt vesz. Mint írták, a Tömös-patak völgyében megvalósuló központ a barnamedvék védelmét, rehabilitációját szolgálja, és mintegy száz egyed befogadására alkalmas. Ide olyan bocsok, bocsos anyamedvék és felnőtt hímek kerülnek, amelyek lakott területen okoznak problémát, és deviáns viselkedésük miatt nem lehet őket más térségbe áthelyezni.

A közlemény szerint Mircea Fechet úgy fogalmazott: „Románia bizonyította, képes kezelni Európa legnagyobb barnamedve-állományát”. A tárcavezető szerint a Kárpátokban él az európai állomány több mint 40 százaléka, számuk 6400–7200 egyedre tehető.

A Tömös-völgyi rehabilitációs központ tízmillió lejből valósul meg, ebből 6,5 millió lej az építési költség. A finanszírozás 85 százaléka az Európai Uniótól, a többi a román államtól származik.

A településekre bejáró medvék számos gondot okoznak. Csíksomlyón szerdán három medvét lőttek ki a hatóságok, miután a fiatal, kukázáshoz szokott nagyvadakat semmilyen más módszerrel nem sikerült távol tartani a településtől, és veszélyeztették az emberek biztonságát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 342
szavazógép
2024-05-24: Belföld - :

Nő a minimálbér

Július 1-jétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a háromoldalú érdekegyeztető tanács tegnapi ülése után.
2024-05-24: Belföld - :

Volt titkosszolgálati vezetőket gyanúsítanak

Beidézték tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Florian Coldeát, aki Traian Băsescu államfősége idején a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának első helyettese, majd rövid ideig ügyvivő vezetője volt. Coldeát és Dumitru Dumbravát, a SRI volt tábornokát, valamint a hozzá közel álló Doru Trăilă ügyvédet egy feljelentés miatt hallgatta ki a DNA.