Volt titkosszolgálati vezetőket gyanúsítanak

2024. május 24., péntek, Belföld

Beidézték tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Florian Coldeát, aki Traian Băsescu államfősége idején a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának első helyettese, majd rövid ideig ügyvivő vezetője volt. Coldeát és Dumitru Dumbravát, a SRI volt tábornokát, valamint a hozzá közel álló Doru Trăilă ügyvédet egy feljelentés miatt hallgatta ki a DNA.

  • Fotó: Facebook / SRI
    Fotó: Facebook / SRI

A hírügynökségek beszámolója szerint Cătălin Hideg üzletember tett feljelentést a volt SRI-s magas rangú vezetők ellen, akiket ennek nyomán a DNA befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsít. A Sanimed cég tulajdonosát, Cătălin Hideg üzletembert idén februárban négy év letöltendő börtönre ítélte a bukaresti törvényszék, a cég ellen korábban az Európai Ügyészség emelt vádat hárommillió eurós kárt okozó csalás ügyében. Az ítélet nem végleges.

A kronikaonline felidézi, Florin Coldea egy botrány miatt kényszerült távozni 2017-ben tisztségéből: egy volt SRI-ezredes, Daniel Dragomir azzal vádolta meg a titkosszolgálatot, hogy szorosan összefonódott a korrupcióellenes ügyészséggel és a sajtóval. Dragomir szerint a SRI nyomást gyakorolt a DNA-ra gyanúsítottak őrizetbe vétele, illetve vádemelés kicsikarása érdekében. Emellett azt is állította, hogy látta, amikor a sajtóban dolgozó fedett ügynökök jöttek ki Coldea irodájából. Coldea cáfolta a vádakat. 2015-ben Coldeát Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt (PMP) azóta korrupció miatt elítélt volt elnöke, korábbi turisztikai miniszter is meggyanúsította, azt állítva, hogy az ellene zajló DNA-akciók mögött valójában Coldea áll, aki így kíván bosszút állni rajta azért, mert a SRI mellett „alternatív információforrásként” szolgált Traian Băsescu volt államfő számára. Egyben azzal is megvádolta, hogy személyesen követelt félmillió eurót volt férjétől, a szintén korrupcióval gyanúsított Dorin Cocoștól az akkor kormányzó Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló Romania TV hírcsatorna számára. Azt is mondta, hogy Coldea Alina Bicára, a szervezett bűnözés elleni ügyészség korrupció miatt szintén elítélt, szökésben levő volt vezetőjére is megpróbált bizonyos ügyekben nyomást gyakorolni. 

Szintén a kronikaonline számol be arról is, hogy Dumitru Dumbravă tartalékos tábornok, a SRI jogi osztályának egykori vezetője, majd főtitkára is egy, az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó botrány miatt vált ismertté: egy néhány évvel ezelőtti beszélgetés során azt mondta, hogy míg korábban a SRI csak a vádemelési időszakig követte nyomon az egyes ügyeket, addigra már az ítélet meghozataláig végig rajta tartotta a szemét a dossziékon. Amikor emiatt kérdőre vonták, határozottan cáfolta, hogy ez azt jelentette: a SRI nyomást gyakorolt a bírákra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 340
szavazógép
2024-05-24: Belföld - :

Medverehabilitációs központ épül

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó barnamedvék számára – számolt be tegnap a Bizbrasov.ro hírportál.
2024-05-24: Világfigyelő - :

Amerika nem ismeri el Palesztinát

Az Egyesült Államok szerint a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni, és nem egyoldalú elismerések révén – reagált az amerikai adminisztráció arra, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette a palesztin állam hivatalos elismerését.