Amerika nem ismeri el Palesztinát

2024. május 24., péntek, Világfigyelő

Az Egyesült Államok szerint a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni, és nem egyoldalú elismerések révén – reagált az amerikai adminisztráció arra, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette a palesztin állam hivatalos elismerését.

  • Antony Blinken amerikai külügyminisztert is hevesen támadják a palesztinpárti tüntetők. Fotó: Facebook / Antony Blinken
    Antony Blinken amerikai külügyminisztert is hevesen támadják a palesztinpárti tüntetők. Fotó: Facebook / Antony Blinken

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy Joe Biden elkötelezett támogatója a kétállami megoldásnak. Az elnök vasárnap egy nyilvános beszédében az önálló államisággal rendelkező Izrael és Palesztina megteremtésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ez az egyedüli megoldás arra, hogy a két nép tagjai békében, biztonságban és méltóságban élhetnek.

A múlt héten John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora újságíróknak tartott tájékoztatóján ugyanakkor megállapította, hogy Biden elnök is elismeri, hogy a két állam megteremtése nem a közeljövő kérdése.

Szerdán palesztinpárti tüntetők szakították félbe Antony Blinken kongresszusi meghallgatását, aki a képviselőház költségvetési ügyekért felelős bizottság külügyi albizottsága előtt adott tájékoztatást a külügyi költségvetéssel kapcsolatos tervezetről. A közönség soraiban ülő aktivisták hazugsággal és képmutatással vádolták az adminisztrációt, valamint szabadságot követeltek és a miniszter letartóztatását.

Kedden hasonló meghallgatást tartottak a Kongresszus felsőháza, a szenátus külügyi bizottságában, ahol ugyancsak többször szakították félbe a külügyminisztert a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők, akik háborús bűnösnek nevezték Antony Blinkent. A külügyminiszter a keddi meghallgatáson elítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének indítványát a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozóan az izraeli kormány tagjai, köztük Benjamin Netanjahu ellen.

A képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson szerdán közölte, hogy még aznap közvetlenül egyeztet telefonon az izraeli kormányfővel, és arról is beszámolt, hogy múlt pénteken is beszélt már Benjamin Netanjahuval. A republikánus politikus azt is elmondta, hogy már finomításán dolgoznak annak a javaslatnak, amelyet a képviselőház elé terjeszt szavazásra, reagálásként a Nemzetközi Büntetőbíróság lépésére. Mike Johnson hétfőn jelentette be, hogy szankciós lépések tervezetén dolgoznak a hágai székhelyű nemzetközi jogi fórum ellen. Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke szerdán azt mondta, hogy Antony Blinken külügyminiszterrel is egyeztetni fog a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni szankciókról szóló törvényhozási lépésekről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 341
szavazógép
2024-05-24: Belföld - :

Volt titkosszolgálati vezetőket gyanúsítanak

Beidézték tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Florian Coldeát, aki Traian Băsescu államfősége idején a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatójának első helyettese, majd rövid ideig ügyvivő vezetője volt. Coldeát és Dumitru Dumbravát, a SRI volt tábornokát, valamint a hozzá közel álló Doru Trăilă ügyvédet egy feljelentés miatt hallgatta ki a DNA.
2024-05-24: Közélet - Bodor János:

Ablak az időre (Könyvbemutató Kovásznán)

A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület (KCsSKE) alapítója és tiszteletbeli elnöke, Gazda József művészeti író, etnográfus és szociográfus Mindennek mestere – A falusi tudás könyve című kötetének a bemutatójára került sor nagyszámú érdeklődő jelenlétében szerda este a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében. A bővített kiadásban megjelent könyvről Ferencz Éva, a KCSSKE elnöke faggatta a szerzőt.