Ballagás a Székely Mikó KollégiumbanLegfőbb erőforrásunk a tudás

2024. május 27., hétfő, Közélet

A tudás a legfőbb, mindig bővíthető erőforrása világunknak, s bár háborúk és válságok dúlják azt, mégis létezik egy biztos pont, ahová bármikor, bárhonnan haza lehet térni – hangzott el szombat délelőtt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ballagási ünnepségén, melyen három végzős osztály diákjait búcsúztatták a tanintézmény pedagógusai, kis és nagy növendékei, meghívottak.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

A hagyományokhoz híven a mikós ünnepség a székely ruhába öltözött végzősök bevonulásával, az iskolahimnusz eléneklésével vette kezdetét, majd a ballagók átadták az iskolazászlót a tizenegyedikes évfolyamnak.

Sztakics Éva Judit iskolaigazgató alkalmi köszöntőjében arra hívta fel a végzősök figyelmét, hogy világunk legfőbb erőforrása a tudás. Ez az erőforrás nem véges, hisz mindig adódnak újabb ismeretek, amelyek életünket, személyiségünket alakítják, a korábban tanultakat gyarapítják. „Ha jó munkát végeztünk, eddigi tudásotokat szépen bővítve megtaláljátok azt a talajt, azt a szakmát, amelyben kiteljesedtek. (...) Bízom benne, hogy erdélyi, keresztény székely-magyarként ti sem szakadtok el teljesen gyökereitektől, ha muszáj, hosszabb gyökeret eresztve táplálkoztok a szülőföld nyújtotta biztos tápanyagból, és nem irthat ki benneteket semmilyen múló divathullám” – fogalmazott. „A tömeg nem azonos a néppel. A nép saját erejéből él és cselekszik, a tömeget kívülről mozgatják” – idézte Márton Áron püspök gondolatát, s azt kívánta a fiataloknak, legyenek „az a nép, amely a saját erejéből végtelen, kifogyhatatlan, belülről jövő tudásából építkezik, és nem a mesterséges intelligencia tömegeket kívülről mozgató hullámán próbál előretörni”.

 

 

Antal Árpád polgármester köszöntőjét Ambrus Fruzsina alpolgármester tolmácsolta a ballagó diákoknak. „Ha azt érzitek, hogy az út, amelyen jártok, a tietek, ne engedjétek, hogy bárki letérítsen róla, eltántorítson tőle. Ha a helyeteken vagyok, azt csináljátok, amit szerettek, amiben ügyesek, tehetségesek vagytok, akkor elismerés is jönni fog” – fogalmazott útravalóul. Azt tanácsolta a fiataloknak, ne elszenvedői, hanem alakítói legyenek életüknek, a körülményeknek, ne elégedjenek meg „a majdnem jóval, a majdnem telivel, a majdnem boldogsággal”, ne szűnjenek meg kíváncsinak lenni önmagukra, egymásra, a tudásra, amit még nem birtokolnak. Figyelmükbe ajánlotta, hogy a mai, háborúk és válságok sújtotta világban is van biztos pont: „Sepsiszentgyörgy mindig hazavár benneteket (…), ide mindig hazajöhettek” – szögezte le.

A megyei tanfelügyelőség képviseletében Zágoni Imola tanfelügyelő szólt a végzős évfolyamhoz, a ballagók nevében pedig Sánta Eszter búcsúzott a Mikótól. „Ha valaha azt hittük, sokat kért cserébe, most válik igazán bizonyossá, hogy szívességből tette” – fogalmazott megható vallomásában az iskoláról, melyről úgy érezte, egyaránt volt otthon és ajándék. „Aki úgy érzi, hogy bármit elvett tőle, és azt nem adta vissza, ne teherként vigye át az újuló holnapba” – kérte diáktársaitól, és megjegyezte: „az intellektus elsöprő viharában embernek maradni – ezt visszük el útravalóul, ezt nem lehet elhagyni”.

Az esemény felemelő pillanatokban is bővelkedett, számos ballagó diákot díjaztak a tanulmányi eredmények mellett a különböző tantárgyversenyeken, a sport-, tudományos vagy más jellegű rendezvényeken elért teljesítményekért, ugyanakkor elismerésben részesültek önkéntes tevékenységeikért, az iskolai életben vállalt feladatokért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 341
szavazógép
2024-05-27: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Az adóhatóság és a bíróság között

Új szintre emeli az adócsalás elleni küzdelmet az adóhatóság átszervezése – jelentette be Marcel Boloș pénzügyminiszter pénteken, amikor a bukaresti törvényszék úgy döntött, mégsem kell behajtani Dan Voiculescutól 62 millió eurót. Ugyanazon a napon helyezték hatósági felügyelet alá a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) két tartalékos tábornokát – egyikük Florian Coldea, aki 12 évig volt a hírszerzés második embere –, a velük összejátszó ügyvédet és egy üzletembert. Sűrű nap volt!
2024-05-27: Közélet - Iochom István:

Hatvanöt éves érettségi találkozó (Kézdivásárhely)

Nem mindennapi esemény helyszíne volt a Székely vendéglő: 1959-ben, azaz hatvanöt évvel ezelőtt végzett vén diákok találkoztak. A találkozón tizenketten – hét férfi és öt nő – voltak jelen. Az egykori iskolájukban, az Apor Péter Szaklíceumban zajló felújítási munkálatok miatt kényszerültek arra, hogy máshol jöjjenek össze.