Bűnökről és erényekről a mozgásszínház nyelvén

2024. június 6., csütörtök, Kultúra

Mozgalmas lesz az évad vége az M Studio Mozgásszínházban: pénteken és szombaton bemutatóval várják a közönséget, június 17–23. között pedig a Flow fesztivál ötödik kiadását tartják, melyre öt országból várnak előadásokat. A Hétből hat (Six out of Seven) című, Eoin Mac Donncha koreográfiájában készülő új produkcióról Márton Imola társulatvezető nyilatkozott lapunknak.

  • Fotó: Chirițescu György
    Fotó: Chirițescu György

A Hétből hat című előadás az M Studio és a FrenÁk Társulat immár tíz évre visszatekintő együttműködésének újabb állomása, rendezője, Eoin Mac Donncha táncművész rendszeresen közreműködik Frenák Pál előadásai­ban, táncosként, illetve rendezőasszisztensként is. A romeo@julia.com című előadásuknak is ő volt az „alkotói asszisztense”, és nagyon jól dolgozott vele a társulat, ezért Márton Imola ajánlotta fel neki, hogy rendezzen egy előadást az M Studióban. „A felkérésem egybecsengett az ő terveivel. Válaszlevelében azt írta, már régóta gondolkodik azon, hogy létrehozza első saját koreográfiáját, és nagyon szeret a mi színészeinkkel dolgozni, ezért örömmel vállalja a megbízást” – fogalmazott lapunknak Márton Imola.

Az ír származású előadó viszonylag későn, csak tizenkilenc évesen kezdett el táncolni, előtte mindössze két kortárstánc-órára járt szülővárosában, Galway-ben. Később Európa egyik legnevesebb intézményében, a londoni Rambert School of Ballet and Contemporary Dance-ben képezte magát, és a világ legnevesebb kortárs koreográfusai tanították. Öt évig táncolt szólistaként Németországban és két évig Svájcban, ahol olyan koreográfusokkal dolgozott együtt, mint Jiri Killian, Wayne McGreg­gor, Johan Inger és Caeyatano Soto Ramirez. Tanított a Hongkongi Akadémián, táncolt az Expressions Dance Company-val Ausztráliában, és rengeteg elismerést kapott szakmai pályafutása során. Jelenleg Magyarország egyik legismertebb kortárs táncegyüttesének vezető táncosa.

A hét főbűn és az erények gondolatából kiindulva építették fel a Hétből hat című produkciót, de amint az M Studio előadásainak esetében mindig is lenni szokott, valószínűleg nem lesz egyértelműen értelmezhető minden színpadi történés – mondta a bemutatóról a társulatvezető. Az alkotók olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mennyit hordozunk magunkban szüleink személyiségéből életünk során. Mi az, amit tanítottak nekünk, milyen félelmeket viszünk tovább? Hogyan fér meg a bűn és az erény az életünkben? Márton Imola arra is kitért, hogy rendkívül izgalmas és örömteli volt számára azt látni, hogy bár Eoin Mac Donncha évek óta együtt dolgozik Frenák Pállal, egészen sajátos, az övétől eltérő mozgásszínházi nyelvezetet sikerült kialakítania ebben a produkcióban. Az előadás zenéjét Hunyadi Máté jegyzi, művészeti konzultáns FrenÁk.

A bemutató előadásokat pénteken és szombaton 19 órától tartják a Háromszék Táncstúdióban, jegyek kaphatóak a www.biletmaster.ro oldalon és a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-06: Szabadidő - :

Mesebeli gyermeknap Zabolán

Nagy sikerrel zajlott le az első gyermeknapi rendezvény a zabolai Nőszervezet, a Pro Zabola Egyesület és a helyi tanács szervezésében.
2024-06-06: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nacionalisták a román listákon

Pár nap választ el a következő önkormányzati és EP-választásoktól, amelyekről már több előrejelzés is megjelent. Ezek esetenként meghökkentő mértékben különbözőek, az AUR bejutását azonban mindegyik biztosra veszi, miközben az RMDSZ-t hol az 5 százalékos küszöb alatt, hol fölötte mérik.