Nacionalisták a román listákon

2024. június 6., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Pár nap választ el a következő önkormányzati és EP-választásoktól, amelyekről már több előrejelzés is megjelent. Ezek esetenként meghökkentő mértékben különbözőek, az AUR bejutását azonban mindegyik biztosra veszi, miközben az RMDSZ-t hol az 5 százalékos küszöb alatt, hol fölötte mérik.

A szélsőségesek előretörése eleve aggasztó, akkor is, ha Európa-szerte ez a trend. Nekünk, erdélyi magyaroknak ugyanis bőven elegünk van belőlük: George Simion fagyos és Diana Șoșoacă útszéli magyarellenességéből, állandó botrányaikból, feszültségkeltéseikből, no meg a segédeikből, a Mihai Tîrnoveanu-félékből is, akik temetőgyalázással és más provokációkkal vélik felvirágoztatni Romániát. És ők csak a legújabbak abban a sorban, amelyben Gheorghe Funar, Vadim Tudor is tündökölt az 1989 utáni Romániában. A jó hír az, hogy mindegyik megbukott már, és a mostaniak is meg fognak. Most azonban itt vannak, kedvező hátszéllel, és erősítést is kapnak a kormánypártoktól. Az önkormányzati jelöltek esetében néhol egészen nyíltan a magyar jelölt ellen támogatják az AUR jelöltjeit (Szatmár megyében a liberálisok), de a szociáldemokraták és a liberálisok közös EP-listája is elég hajmeresztő: a székelyeket akasztással fenyegető Mihai Tudose volt kormányfő vezeti, mögötte az alpári, magyarellenes kirohanásairól ismert volt tévés műsorvezető, Rareș Bogdan a második, a gondoskodó álca mögötti kíméletlenségéről híres Gabriela Firea a harmadik és a Nagy-Románia Pártból a PSD-be átigazolt Claudiu Manda az ötödik. Az ellenzék sem adja alább, a Ludovic Orban és Traian Băsescu zsebpártjaiból, illetve az USR-ből egyesült jobboldali koalíció (ADU) is befutó helyen indítja a PMP magyarbarátnak szintén nem nevezhető elnökét, Eugen Tomacot. Ez az aktuális ajánlat Románia nagy pártjai részéről, s habár zömüknek valószínűleg gőzük sincs arról, hogy mi a feladatuk, abban biztosak lehetünk, hogy az erdélyi magyarság számára fontos ügyekben nem a mi javunkat fogják nézni. De még az országét sem: a koalíciós listát vezető férfiak jelenlegi mandátumukban főleg távollétükkel tűntek ki.

Akármilyen kevésnek tűnik ehhez a névsorhoz képest a két (vagy jó esetben három) RMDSZ-es képviselő, ők azok, akik ellensúlyt tudnak tartani a magyarellenes román politikusoknak. Mert nem csupán a számok nyomnak a latban, hanem a jelenlét, a magatartás, a kapcsolatok, a szavahihetőség, a  munkához való hozzáállás is, ezekben pedig ennél a társaságnál jóval jobban állnak az erdélyi magyar képviselők. Ne felejtsük: az őshonos kisebbségek védelmére Vincze Loránt által beterjesztett Minority SafePack kezdeményezést az Európai Parlament háromnegyede megszavazta, hasonló sikerekkel nem rendelkező román képviselőtársai ellenkezése mellett. A továbblépést ugyan az Európai Bizottság elkaszálta, de a vasárnapi választások után új helyzet jön majd létre. Lehet, hogy nem lesz kedvezőbb a mostaninál, de biztosan rosszabb lesz, ha a mi képviselőink kimaradnak belőle. Ne hagyjuk ezt.

 

Fotó: Facebook / Mihai Tudose

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-06: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Bűnökről és erényekről a mozgásszínház nyelvén

Mozgalmas lesz az évad vége az M Studio Mozgásszínházban: pénteken és szombaton bemutatóval várják a közönséget, június 17–23. között pedig a Flow fesztivál ötödik kiadását tartják, melyre öt országból várnak előadásokat. A Hétből hat (Six out of Seven) című, Eoin Mac Donncha koreográfiájában készülő új produkcióról Márton Imola társulatvezető nyilatkozott lapunknak.
2024-06-06: Közélet - :

Erőss Bulcsú: A városvezetés nem egyszemélyes műfaj

Kérem mutatkozzon be, mit kell tudniuk Erőss Bulcsúról a sepsiszentgyörgyi lakosoknak?
Tősgyökeres sepsiszentgyörgyiként a Székely Mikó Kollégiumban érettségiztem, aztán hosszabb ideig Magyarországon éltem, ahol egyébként diplomáimat is szereztem, s ahol már egyetemistaként kezdett érdekelni a közélet. Aktív résztvevője is voltam Magyarországon, először pártalapítóként helyi szinten, majd országgyűlési képviselőjelöltként, aztán polgármesterjelöltként is, mindig a nemzeti oldalon, azt mondanom sem kell. Már huzamosabb ideje hazaköltöztem, itt alapítottam családot, ahol előbb családi vállalkozásban tevékenykedtem, aztán különböző helyeken alkalmazotti státuszban, mint a körön kívüli sepsiszentgyörgyiek túlnyomó része. Saját bőrömön is megtapasztalhattam, hogy hiába a sok végzettség, nyelvtudás, ha nem vagy móriczi értelemben vett „rokon” a városvezetéssel, akkor a kapuk bezárulnak előtted. Ennek jött el az ideje véget vetni egyszer s mindenkorra.