Bezárják a csíkszeredai Lactalis tejfeldolgozót

2024. június 25., kedd, Gazdakör

A hazai médiában olvastuk a hírt, hogy októberben bezár a francia érdekeltségű Lactalis cégcsoport tulajdonában levő csíkszeredai tejfeldolgozó üzem. Ez váratlanul érintette a Hargita megyei tejtermelőket és a tejgyárban dolgozó 95 alkalmazottat.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A Lactalis romániai vezérigazgatója az Eco­nomica.netnek azt nyilatkozta, hogy a gyár bezárása hosszú távú stratégiájuk része, mely során erősíteni akarják a beruházásokat négy nagy romániai gyárukban: Vajasdon (Fehér megye), a sepsiszentgyörgyi Covalactnál, Câmpulung Moldovenescen és az Ilfov megyei Tunari-ban. A vezérigazgató szerint a Lactalis cégcsoport az utóbbi öt évben több mint 60 millió eurót fektetett be a megvásárolt hazai tejfeldolgozókba, ebben az évben 13 millió eurós beruházást terveznek.

A Lactalis csoporthoz tartozik az Albalact, a Covalact, a Dorna Lactate, a Lactate Harghita, a Rarăul és a Parmalat Románia. Az anyacég több mint 90 éve működik, 80 országban vannak feldolgozóik és 150 országban árulják tejtermékeiket. A romániai tejfeldolgozó gyárakban évi 250 ezer tonna készterméket gyártanak és 250 millió tonna tejet dolgoznak fel.

Korodi Attila csíkszeredai polgármester a napokban találkozott a Lactalis vezetőivel a tejtermelők képviselőinek jelenlétében. Azt szeretné, hogy a feldolgozót a megyebeli élelmiszergyártó cégek vagy a megyében működő szarvasmarha-tenyésztő szövetkezetek vennék meg, és ne darabonként árusítsák ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-06-25: Gazdakör - Incze Péter:

Június végéig mindent kifizetnek

A mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Adrian Pintea a nemzeti televízió Agrárstratégia című műsorában június 17-én azt mondta, hogy a hónap végéig minden 2023-ra járó APIA-s támogatás a gazdák bankszámlájára kerül.
2024-06-25: Gazdakör - :

Kivételek a szállításban

A nemzeti közúti infrastuktúrát kezelő hatóság a nagy meleg miatt egyre több úton vezet be forgalomkorlátozást bizonyos napszakokban a 7,5 tonnánál nagyobb súlyú szállító járműveknél.