Versírásról üdén és szakrálisan

2024. július 5., péntek, Kultúra

Harminc év körüli költők, Kolozsváron élnek, köteteikről és önmagukról örömmel mesélnek erdélyi – és nem csak – könyves eseményeken. Így Sepsiszentgyörgyön is: a SepsiBookon Sánta Miriám, Sárkány Tímea és Nagy Zalán némiképp előnytelen helyzetből válaszolt Horváth Benji – szintén kolozsvári – költő, szerkesztő kérdéseire, ugyanis Nádas Pétert váltották a porondon, s amíg az est során beszéltek, illetve felolvastak, a Kossuth-díjas író mindvégig mellettük dedikált.

  • Sánta Miriám, Sárkány Tímea, Nagy Zalán és Horváth Benji a SepsiBookon. Fotó: Mózes László
    Sánta Miriám, Sárkány Tímea, Nagy Zalán és Horváth Benji a SepsiBookon. Fotó: Mózes László

Eme különös – és vélhetően példátlan – egybeesés ellenére a szerzők kitettek magukért, mintegy igazolva, hogy e sepsiszentgyörgyi könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál kiemelt feladata teret és lehetőséget biztosítani a legfiatalabb tehetségeknek is. Frissen napvilágot látott köteteiket – Sánta Miriám: Kilenc szabad növény, Sárkány Tímea: Boszorkányok nyara és Nagy Zalán: Atlasz vállára veszi a holdat – az Erdélyi Híradó Kiadó jelentette meg, szerzői estjük e kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának közös programjaként született meg.

Mivel kizárólagosan irodalomból megélni fiatalabbak bizonyosan nem vagy csak nagyon nehezen tudnak, a fiatal költők civil mesterségekkel is foglalatoskodnak: Sánta Miriám újságíró, a kézdivásárhelyi származású Sárkány Tímea tanár, a marosvásárhelyi születésű Nagy Zalán pedig magyar–norvég szakos bölcsész­hallgatóként a Helikon szerkesztője. Horváth Benji a SepsiBook visszatérő vendégeként kérdezte az alkotókat, a bevezető felolvasás után azzal indítva, ha „valaki egyszer rengeteg pénzt adna”, és csak verseket kellene írniuk, mi mást tennének emellett? Üdén, fiatalosan válaszoltak: Nagy Zalán nem szeretne úgy verset írni, hogy semmi mást nem kellene tennie mellette, neki szüksége van ritmusra, „valami civil valamire, ami meghatároz, és amikor vannak olyan üres kis hézagok, amikor a verset is meg lehet találni”, ám ha mégis létrejönne ez a szituáció, akkor megtanulna becsületesen gitározni. Sárkány Tímea pár napja távol van az iskolától és hiányzik: „nekem szükségem van a diákjaimra, mert inspirációs forrásként tudnak szolgálni, kell az a kis diákimpulzus, ami felpezsdít, ami elgondolkodtat, ami kiborítja időnként az én saját világrendemet”, az elmúlt öt évben a „bemenni órára és tanítani” ritmusa segítette a versírást, ő tehát maradna a kaptafájánál, mert ragaszkodik az életszerű dolgokhoz. Sánta Mirám szerint a világ összes pénze sem tudná rávenni őt arra, hogy csak egy valamivel foglalkozzék, „de ha jön a zseton”, akkor eszközöket vásárolna, egy jobb fényképezőgépet például, e tekintetben ő funkcionalista, de kizárólagosan versírással ő sem tudna foglalkozni, mert ahhoz „még kell egy kis élet is, hogy legyen honnan inspirálódni”, a versírás számára egyszerre hétköznapi és szakrális cselekedet, mindez nem lehet pénz kérdése.

Az írás csak szélmalomharc, e kijelentés igaz vagy hamis? – kérdezte egyebek mellett mindhármuktól Horváth Benji. Sánta Miriám nem érzi annak, nála az tudatos cselekvés, amit nem érez harcnak, „ha van belső harc, ami lepárolog versben, az az érzelmi munka része”. Viszonylag ritkán találnak be versek, ahhoz képest, hogy milyen sok vers születik, nincs felforgató ereje a költészetnek – állítja Nagy Zalán. Sárkány Tímea számára a nyelvkeresés jelentett szélmalomharcot, amíg le tudta hámozni magáról Hervai Gizella nyelvezetét, ugyanis az ő költészete annyira mély nyomot hagyott benne, hogy csak nehezen tudott eltávolodni az ő nyelvezetétől és nehezen találta meg saját hangját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-05: Kultúra - Demeter J. Ildikó:

Hogyan tehetjük érdekeltté a gyermekeket az olvasásban?

Könyvbemutatók, koncertek, mesemondás, kreatív műhely, kvíz és találóskérdés-verseny, rajzolás, társasjáték, kiállítás, irodalmi vetélkedő, bábozás, interaktív események, élményalapú regényfeldolgozás, kisfilmvetítés, pihenősarok várta a gyermekeket és kamaszokat az idei Sepsi Book könyvvásáron és kortárs irodalmi fesztiválon. Több program szólt nekik, mint a felnőtteknek, és azokon kívül, amelyeken közvetlenül is részt vehettek, a pedagógusoknak is szerveztek műhelyfoglalkozásokat. Mindezt azért, hogy a gyermekek szeressék meg a könyvet, ne keserves házi feladat legyen az olvasás, hanem kaland.
2024-07-05: Kultúra - Mózes László:

Markó Béla két élete

Miként határozza meg a politika, a közéleti szerepvállalás a költő életét, verseinek, prózájának stílusát, sajátosságát? Markó Béla előbb költő, aztán politikus, aztán újra költő tudatosan, vállaltan visszatért íróasztalához, e tekintetben kivételes helyzetű, e kettősség biztosít számára két életet. A kilencvenes évek elején ismert költőként, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztőjeként vállalt közéleti szerepet: 1990–2016 között szenátora, 1993–2011 között elnöke az RMDSZ-nek, s miután befejezte a miniszterelnök-helyettesi tisztségig ívelő bukaresti politikai szerepvállalását, újra költőként, illetve publicistaként hallatja hangját.