MagaslesRend és zűrzavar

2007. június 2., szombat, Világfigyelő
Az elmúlt hetet a magyar rendőrség fekete hetének nevezték. Némi joggal. Egyre-másra derültek ki bizarabbnál bizarabb korrupciós ügyek, melyekben főként az autópálya-rendőrség jeleskedett, aztán váratlanul felröppent egy még furcsább hír: egy bankfiók kirablását megakadályozó akció során az egyik helyszínen lévő rendőrtiszt egyszerűen megfújt négyszázezer forintot a kasszából (?!), noha tudhatta volna, hogy biztonsági kamerák lesik a helyszínen, s így tette nem marad titokban, mint ahogy ki is derült.

De még ezt az esetet is überolta ama szívderítő történet, melynek során egy májusi hajnalon öt szolgálatban lévő rendőr igazoltatott, majd hosszadalmas kitérők után — azóta is a védőügyvédek előadásából az eset újabb és újabb fragmentumait ismerhetjük meg — megerőszakolt egy fiatal nőt. A felháborodás ekkor már akkora volt, hogy a miniszterelnök sem hezitálhatott tovább, s drákói szigorral menesztette a vasprefektust, Gergényi Pétert, Bene László országos rendőrfőkapitányt és Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert… A dolog pikantériája, hogy legalábbis Petrétei miniszter a tavaly augusztusi vihar után már benyújtotta lemondását, amit akkor Gyurcsány Ferenc nem fogadott el, mint ahogyan nem fogadta el Gergényi lemondását sem az őszi zavargások közepette. Most pedig egy salamoni döntéssel lapátra tette a vezetőket, mintegy lefejezve a magyar rendőrséget. Azóta már kiderült, Petrétei posztjára Takács Albert volt országgyűlési képviselő a biztos jelölt, s az országos főkapitány Bencze József, az országos vám- és pénzügyőrség mostani parancsnoka lesz, de még semmi nem biztos, csak az, hogy a rendőrségnél uralg a zűrzavar. Azóta az is kiderült, hogy a magyar rendőrséget egy volt s azóta szintén lapátra tett főkapitány őrző-védő testülete védi (?). Ez már maga a magyar abszurd. Boros Péter egykori belügyér, mint a kérdés szakértője, kijelentette: nem a főrendőrök szakmai felkészülésével, hozzáértésével van baj, hanem azzal, hogy a rendőrség túlságosan átpolitizált, magyarán, a politika uszályába került. Ha elgondoljuk, hogy 1990 óta minden kormány alatt legalább kétszer, de volt, amikor háromszor is váltogatták a rendőrség vezetőit, nem is csodálkozhatunk. Ráadásul Boros szerint — s vélekedésével nem áll egyedül — hiba volt megszüntetni a belügyminisztériumot, és sürgősen vissza kellene állítani. A rendőrség egy hierarchizált szervezet, hozzáértő, szigorú vezetőre van szükség, hogy rendbe tegyék a dolgokat. Nem helyes az sem, hogy a főrendőrök összevissza nyilatkoznak a médiának, sőt, vitákat folytatnak egymással, melyek során például Gergényi azzal vádolja Ignácz Pest megyei rendőrkapitányt, hogy karriervágyból a posztjára tör etc. Hogy Takács Albert és az új főrendőrök képesek lesznek-e úrrá lenni a bizonytalanságon és a zűrzavaron, egyelőre a jövő nagy kérdése. Tény, hogy az emlegetett esetek miatt a rendőrség presztízse romlott, s népszerűsége, ha lehet ilyesmiről még egyáltalán beszélni, a mélyponton. Kinek jó ez?

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2007-06-02: Világfigyelő - x:

Egy volt FBI-tanácsadó szerint Az al-Kaida atomtámadást tervez

Az al-Kaida terrorszervezet atomtámadásokat készül végrehajtani hét amerikai nagyváros ellen — állítja Paul Williams Az iszlám napja: Amerika és a Nyugat megsemmisítése címmel kiadott tanulmánykötetében. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója ijesztő képet fest az al-Kaida nukleáris ambícióiról.
2007-06-02: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Őszre elkészül a külkapcsolati stratégia
Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet Magyarország külkapcsolati stratégiája, az összefoglaló tanulmány napokon belül kész lehet — mondta Göncz Kinga külügyminiszter tegnap azt követően, hogy beszámolót tartott az MSZP nemzetpolitikai tagozatának ülésén. Közlése szerint az összefoglaló tanulmányról nyáron tovább szeretnének egyeztetni a pártok szakértőivel, véleményformáló értelmiségiekkel és a nagykövetekkel. A stratégia kiemelten kezeli Magyarország biztonsági és gazdasági helyzetét, érdekeit, valamint a magyar identitás kérdését — közölte Göncz Kinga. A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a most készülő dokumentum ciklusokon átívelő stratégia lesz.