Közzétették az érettségi-eredményeketHáromszék a sereghajtók között

2024. július 9., kedd, Közélet

Az első – nem végleges – eredmények alapján idén több háromszéki végzősnek sikerült az érettségije, mint tavaly ilyenkor, országszinten azonban megyénk a sereghajtók közé tartozik: ha az idei végzősök által elért eredményeket nézzük, akkor hátulról a hatodikok vagyunk. A jegyeket ezúttal is a román vizsga húzza le.

  • Vizsgázók a Mikes Kelemen-iskola előtt – az elméleti líceumok tanulói szerepeltek a legjobban az idei érettségin. Fotó: Albert Levente
    Vizsgázók a Mikes Kelemen-iskola előtt – az elméleti líceumok tanulói szerepeltek a legjobban az idei érettségin. Fotó: Albert Levente

Az oktatási minisztérium közlése szerint a múlt héten lezárult érettségin a vizsgázók 76,4 százaléka ment át – ennyien érték el a 6-os általánost és minden tantárgyból a legalább átmenő jegyet –, ami valamivel jobb, mint a tavalyi 72,8 százalék. Háromszéken idén 66,95 százalékos az óvások előtti átmenési arány, kicsit jobb a tavaly ilyenkori 65,43 százaléknál, de így is jóval átlag alatti. A korábbi végzősök nélkül ugyan jobban festenek a számok (az idén végzettek 73,6 százaléka ment át), de ebben a rangsorban is csak öt megyét tudunk megelőzni. Ennek a listának az élén Kolozs (88,9 százalékos siker), Galac (88,5), Brăila (87,5), Brassó (87,4) és Bákó (87,0) megye áll, a végén pedig Teleorman (69,3 százalék), Mehedinți (68,6), Giurgiu (67,3 százalékkal), Hargita (63,5 százalékos átmenési aránnyal) és Ilfov (61,3 százalék). Maros megyében kissé átlag fölötti, 76,9 százalékos a sikeresen vizsgázó idei végzősök aránya.

Háromszéken 1308-an iratkoztak be érettségi vizsgára, közülük 910-en magyar, 398-an pedig román tagozaton végeztek; 190-en az előző években. Túlnyomó többségük nappali oktatásban tanult, estiből 33-an, csökkentett programú képzésből 6-an futottak neki az érettséginek. A minisztérium által közzétett eredmények szerint 10-es általánost senki sem ért el megyénkben, és – akárcsak a nyolcadikosok képességvizsgáján – a tizenkettedikesek közül is a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Líceum egyik diákja kapta a legjobb általánost: 9,83-at. Második helyen a Székely Mikó Kollégium egyik végzőse áll 9,77-es általánossal (neki a román a legrosszabb jegye, 9,35), utána a bodzafordulói Mircea Eliade Líceum végzőse következik 9,71-es általánossal. Az első tíz között egyébként négy bodzafordulói diák található, három mikós, kettő a Mihai Viteazul Líceum, egy pedig a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum (román tagozatos) végzőse. A sor túlsó végén egyetlen hatos általános található, ez egy bodzafordulói diáké (a Nicolae Bălcescu-iskola végzőse).

A tanfelügyelőség összesítése szerint az 1308 beiratkozott diákból 1280 jelent meg minden vizsgán, kizárni senkit sem kellett. A vizsgázók közül 423-an hasaltak el, ebből 28-an 5-ös és 6-os közötti általánossal. A 857 sikeresen vizsgázó fiatal közül a legtöbben – 301-en – 8-as és 9-es közötti általánost értek el, 280-an 7-es és 8-as, 151-en 6-os és 7-es közötti általánost, 125-en pedig 9-es fölöttit. A legjobban az elméleti líceumok végzősei teljesítettek (87,3 százalékuk ment át), a legkevésbé jól a szaklíceumok diákjai (29,15 százalékkal); középen találhatók a vokacionális osztályok végzősei (53,41 százalékkal). Az érettségivel nem először próbálkozók 24,28 százaléka ment át, az esti tagozaton végzettek 22,22 százaléka, a csökkentett programban tanulók közül senki.

Nagy szakadék tátong a tanítási nyelv szerinti eredményekben: a román tagozaton végzettek 91,93 százalékának sikerült az érettségije megyénkben, a magyar tagozatról kikerülőknek azonban csak 60,32 százaléka ment át; ez 352 sikertelenül vizsgázó magyar fiatalt jelent a 423-ból.

Tantárgyak szerinti elosztásban a magyar nyelv és irodalom vezet: ezt a vizsgát a pályázók 94,36 százaléka tette le. Utána a választott tantárgy következik 91,37 százalékkal, a kötelező szaktantárgy 88,54 százalékkal, a legutolsó helyen pedig a román nyelv és irodalom áll 73,14 százalékkal. Tavalyhoz képest fele­más az eredmény: kissé javultak a vizsgaeredmények románból (2023-ban 72,64 százalékos volt az átmenési arány) és a választott tantárgyakból (90,72 százalékról), romlott viszont a kötelező tantárgyakból elért eredmény (tavaly 89,72 százalék volt), és látványosan, 3,17 százalékkal a magyar nyelv és irodalomé (a tavalyi 97,53 százalékról).

Az érettségi június 17-én szóbeli vizsgákkal kezdődött, és július 5-én magyar írásbelivel végződött. A javítás digitálisan történt, fellebbezni tegnap lehetett, végleges eredményeket július 12-én közölnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1233
szavazógép
2024-07-09: Máról holnapra - Nagy D. István:

Hurrá, repülünk!

A román állam zűrzavaros, fejetlen és nem utolsósorban a saját polgárait gyakran semmibe vevő működésének ordító példája, ami tegnap a házi légitársaságánál, a Taromnál történt. Több száz utas rekedt teljes bizonytalanságban a bukaresti, illetve külföldi reptereken, miután minden előzetes bejelentés nélkül a társaság tíz belföldi és nemzetközi járatát törölte, mivel a pilóták közül többen beteget jelentettek.
2024-07-09: Közélet - Nagy D. István:

Napirenden a konzultatív testület létrehozása

Noha az új városi tanács csak októbertől kezdi meg mandátumát, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és az RMDSZ napirenden tartja a demokratikus román pártoknak felkínált lehetőséget: egy konzultatív testület létrehozását javasolják, tekintettel arra, hogy a helyhatósági választásokon egyetlen román alakulatnak sem sikerült a városi döntéshozó testületbe bejutni.