A fekete ribizli ünnepe

2024. július 9., kedd, Közélet

Falunapokként is értelmezhető az a rendezvény, amelyet a fő szervező esztelneki községháza a fekete ribizli ünnepére keresztelt, ily módon is emlékeztetve: a településen egykoron nagy hagyománya volt e bogyós gyümölcs termesztésének. A kétnapos eseményen számos kikapcsolódási lehetőségre volt alkalom, ugyanakkor koncertek és előadások is elhangzottak.

  • Tömlőhúzásban Esztelnek győzött. A szerző felvétele
    Tömlőhúzásban Esztelnek győzött. A szerző felvétele

A népünnepély szombaton kezdődött, 11 órakor fogadták az önkéntes tűzoltó csapatokat, délben pedig a kurtapataki óvoda kertjében kezdetét is vette a lánglovagok vetélkedője, akik egyéni és csapatversenyben mérték össze hozzáértésüket. A versenyre sok csapat benevezett, a házigazdák mellett jelen voltak Esztelnek testvértelepülésének, Segesdnek a tűzoltói, de érkeztek Gyergyóalfaluból, Gyergyószárhegyről, Ozsdoláról és Gelencéről is. Az egyéni versenyt a helyi Baricz Botond nyerte meg, második lett Gondos Márk (Ozsdola), harmadik pedig Mátyás Zsolt (Esztelnek). A csapatversenyben a házigazdák egyes számú csapata bizonyult a legjobbnak (tömlőhúzásban nyertek a döntőben Ozsdola ellen), ezüstérmes lett az ozsdolai önkéntes tűzoltók csapata, harmadik helyen pedig az esztelnekiek kettes számú csapata végzett. Szombaton az iskolakertben megjelenteket a kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának fúvószenekara szórakoztatta, néptáncdélutánt tartottak, majd a napot a Csíki Góbék előadása zárta.

Vasárnap ünnepi szentmisét celebráltak, majd megemlékezést tartottak az 1916. október 7-én a visszavonuló román csapatok által elhurcolt esztelnekiek 2022-ben állított emlékművénél, ahol részt vettek a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai is, a kegyelet koszorúit Segesd küldöttsége, a helyi önkormányzat és a Nagy Mózes-iskola nevében helyezték el.

Délután kezdetét vette a favágó és a főzőverseny is, mindkettőre öt-öt csapat nevezett be. A favágó versenyen első lett a Babos Botond és Illés Zoltán páros, ezüstérmet kapott László Zsombor és Vízi Ferenc, harmadikként végzett Baricz Botond és Tuzson Roland. A gasztronómiai vetélkedőt a kurtapataki Víg Fiuk csapat nyerte, a második legfinomabb étekkel rukkolt elő a Nyald Meg a Fakanalam csapat, harmadik helyet érdemelt ki az Esztelneki Tanácsosok szakácsegyüttes.

A délután zajló szekértoló versenyre is öt csapat nevezett be, a legjobbnak az önkéntes tűzoltók csapata bizonyult, az esztelneki tanácstagok erőfeszítése a második helyre volt elegendő, míg a Hadd legyen! csapat állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Az ünnepség a szászrégeni Titán zenekar koncertjével és tábortűzzel ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-09: Közélet - :

Jogtalanul vezetett

Jogtalanul vezető autóst igazoltattak a baróti rendőrök Köpecen szombat reggel.
2024-07-09: Közélet - :

Unitáriusok a Vadas-tetőn

Ismét a Vadas-tetői szép természeti környezetben találtak egymásra öt falu unitárius hívei szombaton, hogy együtt imádkozzanak, beszélgessenek, örvendezzenek, nem utolsósorban pedig, hogy megosszák egymással életük elmúlt időszakának fontosabb pillanatait, örömeit, újdonságait.