Unitáriusok a Vadas-tetőn

2024. július 9., kedd, Közélet

Ismét a Vadas-tetői szép természeti környezetben találtak egymásra öt falu unitárius hívei szombaton, hogy együtt imádkozzanak, beszélgessenek, örvendezzenek, nem utolsósorban pedig, hogy megosszák egymással életük elmúlt időszakának fontosabb pillanatait, örömeit, újdonságait.

  • Több száz unitárius hívő találkozott szombaton a Vadas-tetőn. Fotó: Böjte Ferenc
    Több száz unitárius hívő találkozott szombaton a Vadas-tetőn. Fotó: Böjte Ferenc

A régmúltra visszatekintő, egykor aratásra hangoló, ma már inkább csak hétvégi kikapcsolódásnak tekinthető július eleji találkozót egyrészt Bölön, Nagyajta, másrészt a Baróti-hegység túloldalán lévő Kálnok, Sepsikőröspatak és Árkos unitárius hívei szervezik meg évről évre, talán azért épp a Vadas-tetőn, mert az az említett települések közös közigazgatási határán, félúton található.

Idén a szervezés feladata a sepsikőröspatakiakra hárult, így igét is a sepsikőröspatakiak unitárius lelkésze, Tordai Ernő hirdetett. Arra kérte a jelenlévőket, hogy próbálják megtalálni a mindennapokban az élet apró örömeit, értékeljék az együttlétük ma már egyre ritkábbá váló pillanatait, töltekezzenek az egymásnak elmesélt élményekből, tárják ki egymás előtt szívük-lelkük kapuit a Jóistentől ajándékba kapott öröm és szeretet jegyében.

És így is történt, hiszen igehirdetés után ki-ki helyet foglalt magának a sátrak árnyékában, és falatozás (ételt a helyszínen is árultak) vagy pihenés közben, rövidebbre vagy hosszabbra nyúló beszélgetésekkel, kisebb-nagyobb társaságokban, kellemes együttlétben töltötték a délutánt az emberek. Mindeközben a rögtönzött színpadról zene is szólt. Előbb Buzogány-Csoma István szentivánlaborfalvi unitárius lelkész szívhez szóló szép szerzeményei, majd Fábián Zoltán marosvásárhelyi születésű énekes hazaszeretetre, a szülőföldön való kitartásra buzdító dalai csendültek fel a Keleti-Kárpátok eme talán kevésbé ismert, de megmaradásunkat mégis annál szilárdabban hirdető romantikus szegletében, a Vadas-tető öreg fenyőfái, tölgyfái alatt.

– Igény van erre a találkozásra – nyugtázta érdeklődésünkre Tordai tiszteletes –, és egyelőre igaz, hogy még csak terv, de szeretnénk a továbbiakban a találkozó kereteit bővíteni, kiterjeszteni, bevonni abba más egyházközségeket is. Amúgy a jövő évi szervező Kálnok lesz, a vándorzászlót nekik adták át.

Böjte Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-09: Közélet - Bartos Lóránt:

A fekete ribizli ünnepe

Falunapokként is értelmezhető az a rendezvény, amelyet a fő szervező esztelneki községháza a fekete ribizli ünnepére keresztelt, ily módon is emlékeztetve: a településen egykoron nagy hagyománya volt e bogyós gyümölcs termesztésének. A kétnapos eseményen számos kikapcsolódási lehetőségre volt alkalom, ugyanakkor koncertek és előadások is elhangzottak.
2024-07-09: Közélet - :

Óvatos ivóvízhasználatra intik a bükszádiakat

Felelős ivóvízhasználatra kéri a sepsibükszádiakat Bács Márton Csaba polgármester, miután a megnövekedett fogyasztás miatt a település felső felében lakók egyre gyakrabban maradnak ivóvíz nélkül.