Orbán Viktor Pekingbe látogatottKínában is a békéről

2024. július 9., kedd, Világfigyelő

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

  • Orbán Viktor és Hszi Csin-ping. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
    Orbán Viktor és Hszi Csin-ping. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A kormányfő felidézte, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek. A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán” – mondta. „Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen. A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az Ön békekezdeményezését” – mondta Orbán Viktor, Hszi Csin-pingnek címezve szavait.

Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott, az akkori találkozót pedig történelmi jelentőségűnek nevezte, hiszen komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét. Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amely ebben a viharos világpolitikában az egész világ számára fontos.

Hszi Csin-ping kínai elnök tegnap felszólította a nemzetközi közösséget és a nagyhatalmakat, hogy segítsenek megteremteni az ukrajnai háború enyhítéséhez szükséges feltételeket, elősegítve a Kijev és Moszkva közötti közvetlen párbeszéd újraindítását – közölte a kínai külügyminisztérium. Tájékoztatásuk szerint Hszi erről az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott pekingi találkozóján beszélt, ahol a két vezető a háborús helyzet enyhítésére tett békejavaslatokról tartott megbeszélést. A kínai elnök hangsúlyozta, hogy a mielőbbi tűzszünet és a politikai rendezés minden fél érdeke, és kijelentette, hogy a helyzet lecsillapítása a legfontosabb, három elv betartásával: a harctér nem terjedhet tovább, a harcok nem eszkalálódhatnak, és egyik fél sem szíthatja tovább a helyzetet. „Csak akkor jöhet létre mielőbb tűzszünet ebben a konfliktusban, ha minden ország pozitív, nem pedig negatív energiát fecskendez bele. Kína a maga módján aktívan előmozdítja a béketárgyalásokat, bátorít és támogat minden olyan erőfeszítést, amely a válság békés rendezését szolgálja” – mondta, hozzátéve, hogy Kína és Magyarország alapvető javaslatai és erőfeszítéseik iránya megegyezik, így Kína kész arra, hogy kapcsolatban maradjon Magyarországgal és minden érintett féllel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-09: A múlt hét - Kuti János:

Megvannak a dátumok!

Már négy évvel ezelőtt tudtuk, hogy az idén öt választás lesz nálunk, de az európai parlamenti választások dátumán kívül – amelyet az unió szabott meg – a többiről halványlila elképzelésünk sem volt.
2024-07-09: Világfigyelő - :

Választások után patthelyzet (Franciaország)

Teljes a bizonytalanság Franciaországban a vasárnap tartott parlamenti választások eredményének közzététele után. A radikális jobboldal totális győzelme elmaradt, élen a baloldali tömb végzett, a centristák jelentősen gyengültek – egyelőre kérdés, mikor és milyen kormány alakulhat.