FranciaországVálasztások után patthelyzet

2024. július 9., kedd, Világfigyelő

Teljes a bizonytalanság Franciaországban a vasárnap tartott parlamenti választások eredményének közzététele után. A radikális jobboldal totális győzelme elmaradt, élen a baloldali tömb végzett, a centristák jelentősen gyengültek – egyelőre kérdés, mikor és milyen kormány alakulhat.

  • Jean-Luc Mélenchon szívesen lenne kormányfő. Fotó: Facebook / Jean-Luc Mélenchon
    Jean-Luc Mélenchon szívesen lenne kormányfő. Fotó: Facebook / Jean-Luc Mélenchon

A választások hivatalos végeredménye szerint a baloldali pártszövetség – a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű csapat – 182 mandátumot szerzett a korábbi 151 helyett, Emmanuel Macron Együtt párszövetsége – amely eddig 246 mandátummal relatív kisebbségben kormányzott – 168 képviselővel fog rendelkezni, míg az első fordulóban élen végző Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult, de a korábbi 89 képviselői helyét 143-ra tudta növelni. A jobbközép Köztársaságiaknak továbbra is 60 fős frakciója lesz az új nemzetgyűlésben, amely július 18-án tartja meg alakuló ülését. Miután az első helyen végző négy pártból álló baloldali szövetség abszolút többség hiányában nem tud kormányozni, széles körű egyeztetések kezdődtek a politikai erők között.

Emmanuel Macron francia államfő tegnap nem fogadta el miniszterelnökének, Gabriel Attalnak a lemondását, s arra kérte, hogy a folyó ügyek irányításával biztosítsa az ország stabilitását az előre hozott nemzetgyűlési választásokat követően, amelyeknek előző napi második fordulójában végzett az élen, de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet a parlament alsóházában. Gabriel Attalt délelőtt fogadta az államfő azért, hogy a köztársasági szokásjognak megfelelően a miniszterelnök felajánlja a lemondását. Emmanuel Macron viszont azt kérte tőle, hogy egyelőre maradjon a hivatalában – jelezte a megbeszélést követően az elnöki hivatal, utalva arra, hogy kevesebb mint három hét múlva kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban.

A baloldal a hivatalos nyilatkozatok szerint készen áll a kormányzásra – többsége azonban nincs, és korántsem biztos, hogy Macron soraikból jelöl miniszterelnököt. Ugyanakkor az alig három héttel ezelőtt megalakult választási szövetség tagjai között számos – főleg külpolitikai és európai – kérdésben nézeteltérés mutatkozik, mindenekelőtt a szövetség két legerősebb tagját jelentő radikális baloldali Engedetlen Franciaország és a szociáldemokrata elveket valló szocialisták között. A feszültségeket elsősorban a radikális baloldal provokatív és vitatott vezetője, Jean-Luc Mélenchon kelti, aki magának követelné a kormányfői széket – ezt azonban saját pártján kívül mások nem nagyon támogatnák a baloldali szövetségen belül.

Ugyanakkor az elnöki táborban is felerősödtek a viták, miután Emmanuel Macron Együtt pártszövetsége csak a második helyre csúszott vissza, miközben az első forduló után nagyobb visszaesésre számított.

Tegnap a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés volt az egyetlen párt, amelyről biztosan tudható, hogy ellenzéki szerepet vállal a jövőben, jóllehet több mint 10 millió választóval a legnagyobb francia párttá vált. Ugyanakkor Jordan Bardella pártelnök és Sébastian Chenu szóvivő elismerte, hogy az úgynevezett „köztársasági frontot” – azaz a pártok összefogását az RN hatalomra kerülésének megakadályozására – nem sikerült áttörniük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-09: Világfigyelő - :

Kínában is a békéről (Orbán Viktor Pekingbe látogatott)

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.
2024-07-09: Világfigyelő - :

Megalakult Orbán Viktorék frakciója

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magában. Céljuk, hogy változást hozzanak az európai uniós politikában – jelentette be Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően tegnap.