Mi, hol, mikor?

2024. július 10., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene

ORGONAKONCERT. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma a 18 órai szentmisét követően Kiss Gergő fiatal orgonaművész koncertezik. 

AZ EZ VAN TRIÓ SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A közismert Ez Van Trió erdélyi blues­együttes először koncertezik Sepsiszentgyörgyön július 12-én, pénteken 20 órától az ’56-os emlékparkban. Az együttes tagjai: Hána László (ütőhangszerek, gitár, vokál), Brassai Mátyás (nagybőgő, vokál) és Bíró Jenő (ének, gitár, harmonika). A sepsiszentgyörgyi koncerten Vitályos Lehel játszik nagybőgőn. A koncertre a belépők 20/10 lejbe kerülnek, megvásárolhatók a városi kulturális szervezőirodában, valamint a helyszínen is.

GITÁRKONCERT. Kovásznán a Városi Művelődési Ház szabadtéri színpadán (rossz idő esetén az Ignácz Rózsa-teremben) július 12-én, pénteken 18 órától a Zenei utazás a tangó szárnyain – Argentína, Brazília, Kuba, Mexikó és Spanyolország érintésével címmel a Neo-Gitár-Alfa klasszikusgitár-koncertje hallható. Együttesvezető-irányító tanár: Kurta Béla.

 

Irodalom három keréken – Tricikli Fesztivál
A Tricikli Fesztivál három, a magyar irodalom népszerűsítése iránt elkötelezett közösségi tér együttműködéseként indult 2021-ben Szegeden, 2022-től kezdődően Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megrendezett mozgó irodalmi fesztivál. A sepsiszentgyörgyi rendezvény programja július 13-án, szombaton: a Székely Nemzeti Múzeum kertjében 9.30-tól Kezdd a reggelt jógával!, 10.30-tól Szegedi karaván – a Tiszatáj, az Eső és a Híd irodalmi lapok szerkesztőinek és szerzőinek reggeli beszélgetése, 12 órától Egy tiltott szerelem magyar hangja – beszélgetés András Orsolya műfordítóval Alina Nelega Mintha mi sem történt volna című regényéről, dara – artisan bakery and specialty coffee, 14.30-tól kiállításmegnyitó – Felső Boróka: A szocializmus építészetének bűvöletében – egy építész-grafikus risograph nyomatai az 50-es évektől a posztmodernig; a Szimplában: 15.15-től láthatatlan_munka_jav – Tricikli-kiadvány-bemutató a kk_kollektív tagjaival, 16.30-tól Fikció és valóság mezsgyéjén – író-olvasó találkozó Gerlóczy Mártonnal, 17.45-től A világirodalomból a világ – Kié? Mióta? – rendhagyó (világ)irodalomóra Serestély Zalánnal; a Bábelben: 19.15-től Jakobovits Kitti: Írók, könyvek, olvasók – irodalom és pszichológia közös pontjai, 21 órától Ráolvasó. Textjam helyi zenészekkel, 23 órától suhov aka bété. 

 

Mozi

FILMBEMUTATÓ KOVÁSZNÁN. Magyarország érdemes művésze, a Munkácsy Mihály-díjas Baska József festőművész gyermekkori élményeit és a száműzetés traumáját eleveníti fel a Baska magyarul beszél című dokumentumfilm, mely a festő mellett annak a több tízezer magyarnak is emléket állít, akiket 1945 után kitelepítettek Csehszlovákiából. Az alkotás elnyerte a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat. Ma 18 órától a Kovászna Városi Művelődési Központban mutatják be a dokumentumfilmet. A vetítést  közönségtalálkozó követi, Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője Baska Barbarával, a dokumentumfilm írójával és rendezőjével beszélget.

MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsorán:   16.30-tól Gru 4. (magyarul beszélő amerikai animációs víg­játék) és Nina és a sündisznó titka (románul beszélő francia animációs film), 18.15-től Most vagy soha! (magyar történelmi akció-kalandfilm) és A fattyú (román feliratos dán történelmi film), 20.30-tól Semmelweis (magyar filmdráma), 20.45-től Ördögűzés (román feliratos amerikai horror, thriller).

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.10-től reggeli ima, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Petrilláról, 8.50-től A hét plébániája, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 9.50-től Jézus Szíve-litánia, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra, 12.15-től Déli magazin. Honlap: mariaradio.ro. 

 

Hitvilág

EVANGELIZÁCIÓS HÉT. Július 14-ig lehet jelentkezni a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom Facebook-oldalán a gyerekek augusztus 12–18. között tartandó evangeliáziós hetére.

TIZENHETEDIK FERENCES BICIKLITÚRA. Július 15-éig fogadják a jelentkezéseket egy nem mindennapi zarándoklatra, a Tizenhetedik Ferences Biciklitúrára, a FerBitre, amely idén július 23–28. között gurul Újuljatok meg! (Ef 4, 23) mottóval. A túrára olyanok jelentkezését várják, akik betöltötték 14. életévüket és megfelelő kerékpárral rendelkeznek, mivel az útszakasz többnyire hegyi jellegű, túra- és hegyikerékpárok kellenek. Várják mindazokat, akik szeretik a természetet, akik örömmel tartoznának egy olyan biciklis közösséghez, amelyben a hit, Isten, egymás és a teremtett világ szeretete különös hangsúllyal bír. Jelentkezni és további információkat kapni a Ferences Biciklitúra Face­book-oldalán, illetve a 0754 487 028-as telefonszámon lehet.

ARTZ – 5. ODFIE ÖSSZMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ. A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) augusztus 15–18. között szervezi meg az ArtZ – 5. ODFIE Összművészeti találkozót a Hargita megyei Tusnádfürdőn. A rendezvény célközönsége minden 14. életévét betöltött, már konfirmált unitárius fiatal, illetve felekezeti hovátartozás nélkül azok, akik érdeklődnek a rendezvény iránt. A találkozó célja alkalmat teremteni az egyletes korú fiataloknak tíz művészeti ágban – színjátszás, zene, vers, népdal-néptánc-népzene, tánc, slam poetry, képzőművészet, fotó-film, kézművesség – képességeik felfedésére és megmutatására. 

 

Ingyenes ügyintézés Kézdimartonoson és Bereckben

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17 óráig Kézdimartonoson a kultúrotthonban és 17–18 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

 

Családtalálkozó

A Bardocz, Bardócz, Bardoczy családok leszármazottjainak tizenegyedik világtalálkozóját augusztus 4-én Futásfalván tartják. Jelentkezni július 27-ig lehet Bardocz Tündénél (telefon: 0728 846 064), Bardocz Istvánnál (0745 141 974), Bardocz Leventénél (telefon: 0745 392 779) és Beke Ernőnél (0744 202 702). 

 

Röviden

JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. 

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kilyénben. Honlap: tega.ro/hu.

CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. 

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Csíki utcai 231-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 407 231). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia II. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-10: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Mesés várkereső Felső-Háromszéken

Várhegy nevű magaslatok hívják fel olykor figyelmünket az olyan, már feledésbe merülő helyekre, ahol valamikor emberek laktak. Ezek bizonyára jó szolgálatot is tettek az itt időlegesen vagy véglegesen megtelepedettek számára. Érdeklődtünk múltjukról, lejegyeztük a velük kapcsolatos, csak az emlékezetben, szóban élő hiedelmeket. Ezek felfrissítésére vállalkozunk most, bevonva a településeken jelenleg élő, a tájat jól ismerő adatközlőket is. 
2024-07-10: Sport - Miska Brigitta:

Hargita megye kupagyőztesét fogadja Árkos (Labdarúgás)

Kovászna megye kupagyőztese megkezdi szereplését a Román Kupa 2024–2025. évi idényében. A kiírás regionális szakaszában az Árkosi SE ma 18 órától hazai pályán a Gyergyószentmiklósi VSK ellen játszik, majd szombaton 18 órától Maros megyébe látogat, ahol a Mezőpagocsai ASF vendégeként lép pályára.