Elkezdődött a NATO-csúcsHáború vagy béke?

2024. július 11., csütörtök, Világfigyelő

A NATO alapításának 75. évfordulós megemlékezésével hivatalosan is megkezdődött a védelmi szövetség csúcstalálkozója Washingtonban. A magyar vezetők a béketárgyalásokat szorgalmazták.

  • Fotó: Facebook / NATO
    Fotó: Facebook / NATO

A 32 tagország állam- és kormányfői, valamint a NATO-főtitkára helyi idő szerint kedd este a Mellon Auditoriumban gyűlt össze, ahol 1949 júliusában aláírták az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (North Atlantic Treaty Organization – NATO) alapító okmányát, az Észak-atlanti Szerződést. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az ünnepségen rámutatott, hogy a NATO nemcsak a legsikeresebb és legerősebb, de egyben a történelem leghosszabb ideje fennálló szövetsége is, ami szándékolt választások és nehéz döntések eredménye. A jelen időszakról szólva kifejtette, hogy nincsenek költségmentes lehetőségek Oroszországgal a szomszédban, valamint nincsenek kockázatmentes eshetőségek egy háború idején. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legnagyobb költsége és kockázata annak lenne, ha Oroszország győzne Ukrajnában.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd este Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdoğan török államfővel a magyar békemisszióról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A tárgyaláson megvitatták az orosz–ukrán háború ügyét. Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte arra tekintettel, hogy a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő.

Magyarország és Törökország a következő időszakban a korábbinál is szorosabban együtt fog működni annak érdekében, hogy a béke visszakerülhessen a nemzetközi szervezetek napirendjére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Washingtonban. Szavai szerint a tárgyalás jelentőségét kiemeli az is, hogy a két és fél éve tartó ukrajnai háború egyetlen sikeres közvetítési kísérlete Törökországhoz fűződik a fekete-tengeri gabonamegállapodással.

Igen problémásnak nevezte, hogy napjainkban a nemzetközi szervezetek eseményein, például a NATO csúcstalálkozóján is, leginkább a háborúról lehet hallani. „A háborús megközelítésről, hogyan lehet kinek megnyerni a háborút, és hogyan kell fegyvert szállítani, háború, háború, háború. És a béke mint kifejezés is gyakorlatilag illegitimmé vált ezen szervezetekben” – vélekedett.

A miniszter arra is kitért, hogy két és fél év alatt bizonyos következtetéseket már le lehetett vonni a háborúból, és ilyen az is, hogy a nyugati stratégia kudarcot vallott. „Mert ha megnézzük, hogy hol tartottunk két és fél éve, meg hol tartunk most, akkor azt kell mondani, hogy a helyzet sokkal rosszabb. Sok ezer, tízezer, százezer, ki tudja, mennyi halott, sok millió menekült, egy nagymértékben lerombolt ország, egyre durvuló fronthelyzet, egyre kegyetlenebb és brutálisabb háborús események, egyre súlyosabb eszkalációs kockázat, így áll jelenleg a helyzet” – sorolta. Ezért olyan stratégiára van szükség, amely megnyitja a kommunikációs csatornákat, visszaadja a diplomáciának a legitimitást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-07-11: Belföld - :

Nő a hiány

Románia öthavi külkereskedelmi mérleghiánya 12,2 milliárd euróra nőtt, ami 1,23 milliárd eurós, 11,1 százalékos növekedés 2023 azonos időszakához viszonyítva – közölte tegnap az Országos Statisztikai Hivatal (INS).
2024-07-11: Világfigyelő - :

Kormányozni akar a baloldal Franciaországban

A franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában élen végzett baloldali szövetség felszólította Emmanuel Macron államfőt: „azonnal forduljon az Új Népfronthoz, hogy az kormányt alakíthasson”.