A román állam a papolci közbirtokosság ellenHalasztással kezdődött az újabb visszaállamosítási per

2024. július 11., csütörtök, Közélet

Huszonhat tárgyalás után alig ért véget a román állam által az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen 2019-ben indított alapfokú per, máris újabb visszaállamosítási per kezdődött a kézdivásárhelyi bíróságon.

  • A kézdivásárhelyi bíróságon újabb visszaállamosítási per kezdődött. A szerző felvétele
    A kézdivásárhelyi bíróságon újabb visszaállamosítási per kezdődött. A szerző felvétele

Április 9-én iktatták a 2024/322-es polgári periratot, melyet ugyancsak a román állam kezdeményezett a pénzügyminisztériumon keresztül a papolci Imreh Albert Közbirtokosság, illetve a megyei és a zágoni földosztó bizottság ellen. A per tárgya 747 hektár erdő és 646 hektár legelő – amiből 170 hektár beerdősödött legelő – tulajdonjoga, melyet 2005-ben szolgáltattak vissza egykori jogos tulajdonosának, a papolci Imreh Albert Közbirtokosságnak.

A pénzügyminisztérium azért kezdeményezett pert a közbirtokosság ellen, mert álláspontjuk szerint a Papolc és Kommandó környékén 2005-ben visszaadott erdőket és legelőket a két világháború között már kisajátította a román állam. A közbirtokosság tulajdonában lévő iratok szerint 1925-ben elindították ugyan a kisajátítást, de annak véglegesítéséről nem született semmiféle határozat, és a közbirtokosság még 1948-ban is létezett. Ha a kisajátításra valóban sor került volna, akkor a közbirtokosság már nem használhatta volna azokat a területeket – érvelnek.

Az alapfokú per, akárcsak az ozsdolaiak esetében, több évig is elhúzódhat, és addig részben szünetel az erdő- és legelőgazdálkodás. A tegnapi első tárgyalás alig pár percet tartott. A tárgyalóteremben jelen volt a felperes részéről a megyei pénzügyi igazgatóság jogtanácsosa, az alperes részéről pedig Ötvös Zoltán és Székely János védőügyvéd, Földes Ernő, a papolci közbirtokosság elnöke, Kelemen Ilona és Gyergyai Anna, a közbirtokosság titkára, illetve cenzora. Székely János tizenhárom beavatkozó közbirtokossági tagot képvisel a perben. Tegnap Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is követte a tárgyalást. Nem képviselte senki a megyei és a zágoni földosztó bizottságot. Veronica Bularca bírónő a következő tárgyalást szeptember 25-én 10 órára tűzte ki.

Egyébként tegnap sem született végül ítélet az ozsdolai közbirtokosság perében, az alapfokú ítélethirdetést július 25-re elnapolták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1234
szavazógép
2024-07-11: Közélet - Hecser László:

Nincs békesség a bölöni unitáriusoknál

Június 16-án a bölöni unitárius istentiszteletre, miként máskor, ünneplőbe öltözött a hívők serege és templomba ment. Amikor Kozma Albert tiszteletes szószékre lépett, az ötvenöt jelen levő egyháztag közül tizenkilenc felállt és kivonult a padokból. Azért tették ezt – tudtuk meg Bíró Barna Gyula gondnoktól és Ferencz Zoltán keblitanácstagtól –, mert a lelkészt nem tartják jó pásztoruknak. Kozma Albert szerint politikai okok állnak a háttérben: gazdasági kérdéseket felhasználva azok szervezkednek ellene, akik a helyhatósági választásokon a községvezetést elbukták. Bíró Attila, a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese szerint kivizsgálás alatt álló ügyet nem kellene a nagy nyilvánosság elé vinni, és leszögezte: az ártatlanság vélelme mindenkit megillet.
2024-07-11: Közélet - Bartos Lóránt:

Előkészítik a terepet a darunak (Kézdivásárhelyi uszoda)

Folytatódik az építkezés a kézdivásárhelyi fedett uszodánál, a munkások most készítik elő a helyet annak az óriásdarunak, amely a tetőszerkezet elemeit fogja felszerelni. Elképzelés szerint idén már a tetőelemek is a helyükre kerülnek.