Megszületett az egyezség

2009. február 13., péntek, Közélet

A ,,magyar összefogás listájának" létrehozásában állapodott meg tegnap Kolozsváron az RMDSZ és az EMNT. A két elnök, Markó Béla és Tőkés László által vezetett küldöttségek megegyeztek abban, hogy az EP-választásokon induló lista jogilag az RMDSZ színeiben szerepel majd, de egyaránt helyet kapnak rajta az RMDSZ és az EMNT jelöltjei. A listát Tőkés László vezeti, a második és harmadik hely az RMDSZ-é, a negyedik pedig az EMNT-é lesz. Az ezzel kapcsolatos megállapodást február 22-én írják alá Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen. Bár mindkét szervezet külön kampánystábot is működtet, létrehoznak egy közös koordinációs bizottságot, amely egyezteti a kampánnyal kapcsolatos teendőket és elképzeléseket, kidolgozza a keretprogramot az EP-választásokra.

Tőkés és Markó abban is megállapodott, hogy április 3-án létrehozzák az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), amely paritásos alapon működik, konszenzussal hozza döntéseit, és arra lesz hivatott, hogy a két szervezet a fontos koncepciós és stratégiai kérdésekben közös nevezőre jusson. Kiemelten fontos lesz például egy közös autonómiakoncepció kidolgozása — fogalmazott Markó Béla.

Tőkés László emlékeztetett: az EMNT annak idején pártok feletti szervezetként alakult meg. ,,Úgy érzem, hogy ebben az értelemben sikerült felülemelkednünk a pártpolitikai korlátokon, és a nemzeti érdekképviselet szempontjai kerültek előtérbe" — mondta. Szerinte fontos körülmény volt a megegyezésben, hogy az RMDSZ ellenzékbe került, ez közel hozta egymáshoz a két szervezetet. Úgy vélte, hogy eddig az RMDSZ kormányzati részvétele akadályozta a magyar—magyar megegyezést. A püspök kifejtette, az autonómia megvalósítása érdekében nagyfokú összefogásra van szükség, mindent e célnak kell alárendelni. Arra a kérdésre válaszolva, hogy e megállapodásnak miért nem részese az MPP, Tőkés hangsúlyozta: ennek a pártnak az elődszervezete, a Magyar Polgári Szövetség kezdettől tagja volt az EMNT-nek, a párt képviselői benne vannak az EMNT vezetőségében is. ,,Tehát amikor az EMNT-ről beszélünk, beleértjük a polgári erőket is" — mondta a püspök.

Markó Béla úgy vélekedett: az MPP elvetélt kísérlet volt az RMDSZ-szel szembeni alternatíva létrehozására, az önkormányzati választásokon csekély támogatást szerzett, az őszi parlamenti választások előtt nem volt képes megegyezni az RMDSZ-szel, de független jelöltjeit sem tudta bejuttatni a parlamentbe. Ezzel szemben Tőkés Lászlót és az EMNT-ben dolgozó kollégáit az RMDSZ-en kívüli politikai áramlatok hiteles képviselőinek tekinti a szövetség — tette hozzá Markó Béla, aki szerint ez az együttműködés kellőképpen átfogja az erdélyi magyar közélet egészét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2009-02-13: Nyílttér - x:

Beteg ez a világ... (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

Magyarországról jövök, klinikai vizsgálatról, ahol az orvosok minden politikai állásfoglalástól érzékelhetően ódzkodnak. Igazuk van: számukra csak beteg létezik, akit — amennyiben az orvostudomány mai állása és helyzete engedi — vissza kell kapcsolni az egészséges egyéni boldogulás és a társadalmi hasznosság áramkörébe.
2009-02-13: Közélet - x:

A Perkő egész Felső-Háromszéké (Év elején a községgazdák — Beszélgetés Balogh Tiborral, Kézdiszentlélek polgármesterével) — Iochom István

A rendszerváltás utáni időszak legfiatalabb polgármestere alig több mint fél éve került függetlenként a Perkő alatti nagyközség élére. Szívügyének tekinti a földterületek végleges tulajdonba helyezését és a birtoklevelek kiállítását. Először is arra kértük, hogy összegezze az elmúlt fél év eredményeit.