Hírsaláta

2009. március 17., kedd, Belföld

ÍGY LÁTJÁK ŐK. Szerencsétlennek és kínosnak minősítette tegnap a bukaresti sajtó a román hatóságoknak azt a döntését, hogy nem adtak leszállási engedélyt Sólyom László magyar köztársasági elnök repülőgépének március 15-én Erdélyben. A hétfői mérvadó bukaresti lapok zöme kommentárt is szentelt a magyar államfő látogatásának.

Az Evenimentul zilei úgy véli: a román hatóságok — „feledve, hogy a XXI. században vagyunk" — összetévesztették Sólyom Lászlót „Isten ostorával", és egy banális fordítási hiba miatt minősítették úgy, hogy látogatása nem alkalmas. A lap megjegyzi: senki sem annyira naiv, hogy azt képzelje, a magyar politikusok nem álmodnak még mindig Nagy-Magyarország újraegyesítéséről. A román hatóságok azonban nevetségessé váltak — főleg az Európai Unió többi tagállama vezetőinek a szemében — azzal, hogy a magyar revizionizmus ellen „karóval küzdenek". Az Adevărul kommentárjában kínos ürügynek nevezte a román félnek azt a kifogását, amely szerint Sólyom katonai repülőgéppel érkezett volna Romániába. Semmi szokatlan nem volt a magyar államfő kérésében — írja a lap —, hiszen általában minden államfő repülőgépe katonai gépnek számít. A Cotidianul szerint a román hatóságoknak ismét sikerült okot adniuk a romániai magyaroknak arra, hogy áldozatként tüntessék fel magukat.

A SZÉPSÉG ELMÚLIK, A BUTASÁG NEM. Előbb-utóbb megbosszulja magát az, hogy igen magas rangú tisztségviselőket Traian Băsescu saját esztétikai örömére nevezett ki. Például Roberta Anastase, a képviselőház elnöke, az ország harmadik embere nem nagyon tud eligazodni munkájában, ráadásul tekintélyét keményen rombolja Ioan Oltean demokrata-liberális, tehát saját pártjabeli házalelnök is. E feszültség Adrian Năstasén csapódott le, akivel azért bakalódott a házelnök asszony, hogy ugyancsak alelnök létére ne üljön mellé az állandó büró ülésein. Összekaptak, s Năstase nem túl elegáns módon azt mondta, a szépség mulandó, a butaság marad. (Realitatea)

ÚJ KITERMELŐ. A nagy vihart kavaró kőolaj-kitermelési jog átengedése a kanadai Sterlingnek újabb meglepetéssel társult. Kiderült, hogy az említett vállalkozás 36 millió dollárért átengedte a Midia és a Pelican fekete-tengeri terület 67 százalékának kitermelési jogát a brit Melrose Resourcesnek. (Antena3)

GUŞĂ ISMÉT GAZDÁT CSERÉLT. Cozmin Guşă, az ifjú titán, mielőtt megalapította a PIN nevű pártot, s mellyel minden lehető választáson elbukott, Adrian Năstase, majd Traian Băsescu tanácsadója volt. Most Mircea Geoană, az SZDP elnöke kérte fel, legyen tanácsosa, és foglalkozzék az erdélyi régióval. (Cotidianul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2009-03-17: Közélet - x:

Sólyom nem szállhatott le (A múlt hét) Kuti János

Vajon mit is keres itt Sólyom László a magyar nemzeti ünnepen? — kérdezhetik a románok. Mi tudjuk, de ők nem. Azért jön ide, mert mi itt még egyelőre rendesen ünnepelünk. Bár nem tudni, meddig. Miért maradna otthon, amikor ott minden párt máshol ünnepel, illetve tüntet egymás ellen.
2009-03-17: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Visszaléptünk a történelemben?
Politikai nyilatkozatban emelt szót a kilencvenes évek árnyainak feltámasztása ellen Markó Béla RMDSZ-elnök. A szenátusban elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy ,,1990 tavaszán március 15. megünneplését teljesen másképpen szemlélték a románok és magyarok", és a régi rendszer fenntartóinak sikerült nagy etnikumközi feszültségeket gerjeszteniük, véres, több áldozatot követelő konfliktusba taszítva Marosvásárhely lakosságát; akkoriban sok ellenérzés és spekuláció fogadta az idelátogató magyarországi politikusokat.