A politikai cirkusz áraElvesznek az idei uniós pénzek?

2007. június 2., szombat, Közélet

Traian Băsescu államfő szerdai parlamenti beszédének ellentmondásaira hívta fel a figyelmet Márton Árpád képviselő.

,,Az államelnök megoldási javaslatai közt négy alaptételt vázolt: új választási rendszer kidolgozását, egykamarás parlament kialakítását, előrehozott választásokat és az EU-s pénzek hatékony lehívását. Ez a négy dolog egy időben nem megy" — fejtette ki az RMDSZ-es képviselő. Ha előrehozott választásokat tartanak, ez a folyamat legjobb esetben két hónap múlva indulhat be, a jelenlegi törvények szerint a kormányfő lemondása vagy megbuktatása után ennyi idő áll az államelnök rendelkezésére, hogy két újabb miniszterelnököt jelöljön, s ha mindketten megbuknak a parlamentben, akkor a két ház elnökével konzultálva kiírhatja az előrehozott választásokat. Márton Árpád szerint legjobb esetben november-decemberben állhatna fel az új kormány, s ha az új választásokat új rendszer szerint kiviteleznék, a törvény-, illetve szükséges alkotmánymódosítás miatt újabb hónapok vesznének el. Az uniós pénzek eredményes lehívásához stabil kormányra lenne szükség, választani lehet: vagy engedik dolgozni a kabinetet, és három hónap alatt kiépítheti a rendszert, amely képes fogadni a strukturális alapokat, vagy ebben az évben nem érkeznek uniós pénzek Romániába. A képviselő elismerte, az év eleje óta zajló politikai cirkusz kedvezőtlenül befolyásolta a folyamatot, Bukarestben a minisztériumokban, szakintézményekben senki nem dolgozik rendesen, mert mindenki azt figyeli, holnap még övé lesz-e a széke.

Az EU-költségvetés szerint Románia 2013-ig harmincmilliárd eurót kaphat a strukturális alapokból. Idén kétmilliárdot használhatott volna fel, és egymilliárd eurót kell befizetnie a közös büdzsébe. Minden jel arra mutat, hogy az ország csak befizető lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4348
szavazógép
2007-06-02: Közélet - Fekete Réka:

Gólyalábakon szebb a világ

A gyermeknap nem tegnap reggel kezdődött, hanem jóval korábban. Ezt egy kisfiútól tudom, aki a Szent György-napok óta várja, hogy végigmehessen az alkalomra felszerelt kalandpark bátorságot próbáló mászókáin, a városünnepen ugyanis nem ért rá.
2007-06-02: Közélet - Bogdán László:

Megjelent

Hutera Béla — költött személy, visszatérő hősöm, számtalan regényemben, elbeszélésemben szerepelt — földi alakjával valamikor a hetvenes évek elején találkozhattam a Golgota nevű vendéglátó-ipari egységben.