Keresztények hátrányos megkülönböztetése Európában

2007. augusztus 2., csütörtök, Világfigyelő

Európában a keresztényeknek egyre inkább hátrányos megkülönböztetésben van részük. Ez derül ki a Német Evangéliumi Alliansz vallásszabadsággal foglalkozó munkacsoportja elnökének, Paul Murdoch lelkésznek a wetzlari Evangéliumi Rádióban (ERF) elhangzott egyik nyilatkozatából.

Eszerint Franciaországban máris drámai a helyzet: ott az evangelizáció mint ,,agymosás" és ,,pszichológiai nyomásgyakorlás" bíróságilag is üldözhető. Belgiumban pedig az egyik keresztény missziós szervezet a titkosszolgálat megfigyelése alatt áll. Ez utóbbi országból egyébként 2002-ben azzal az indokkal utasítottak ki négy USA-állampolgárt, akik társadalmi munkában segítették az egyik misszió tevékenységét, hogy nincs munkavállalási engedélyük. Murdoch azzal számol, hogy a kibővülő Európá­ban a keresztényeknek nehezebb lesz nyilvánosan vallást tenniük hitükről. Az, hogy az európai alkotmányból hiányzik az Istenre történő hivatkozás, csupán egyik jele annak, hogy Európa lakossága egyre inkább elidegenedik vallási gyökereitől, és viszonylagossá válnak a keresztény normák. A hátrányos megkülönböztetés egyik közismert áldozata Murdoch szerint Rocco Buttiglione olasz politikus, aki 2004-ben várományosa volt az Európai Bizottság igazság-, szabadság- és biztonságügyi biztosi székének. Mivel keresztény meggyőződése alapján bűnnek nevezte az abortuszt és a homoszexualitást, megválasztása a szociáldemokrata, liberális és ,,zöld" európai parlamenti képviselők heves ellenállásába ütközött. A katolikus Buttiglione így végül visszalépett a jelöltségtől.

Murdoch úgy véli, hogy a hitvalló keresztények a jövőben Németországban is nehezebb helyzetben lesznek. Egyes tartományokban már most tilos nyilvános hitet tenni olyan közintézményekben, mint az iskolák és a hivatalok. Némely tömegtájékoztatási eszköz azzal, hogy meggondolatlanul egyazon ,,fundamentalista kalap" alá veszi az erőszakra kész mozlimokat és az evangéliumi keresztényeket, rossz szolgálatot tesz az elkötelezett hívőknek, akiknek hitével és tevékenységével kapcsolatban már szinte naponta jelennek meg téves információk és féligazságok. Jól mutatja ezt az ARTE nevű kulturális tévécsatorna példája, amely egyik műsorában olyan tanárokat pellengérezett ki, akik az evolúcióelmélet mellett a bibliai teremtéstörténetet is beillesztették a tanagyagba. (Ethos, 2007/3.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2007-08-02: Világfigyelő - x:

Kitüntették a magyar cserkészmozgalmat

Az angliai Hylands Parkban az alapításának százéves évfordulóját ünneplő cserkészmozgalom jubileumi dzsemborija zajlik. Ez alkalomból a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma Teleki Pál Érdemérmet adományozott tegnap a 95. éves Magyar Cserkészmozgalomnak a magyar ifjúság határokon átívelő összefogása, nemzetnevelő munkássága, áldozatos helytállása a cserkészek világszervezetében és példás magyarságszolgálata elismeréseként.
2007-08-02: Világfigyelő - x:

Szudán elfogadta a darfuri határozatot

Akol Adzsavin Lam szudáni külügyminiszter tegnap kijelentette, hogy országa elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely előirányozza, hogy 26 000 békefenntartó teljesítsen szolgálatot a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Darfur tartományban.