Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2007. június 2., szombat, Belföld
KINCSTÁRI OPTIMIZMUS ÉS VALÓSÁG. A bukaresti kormány úgy véli, az Európai Bizottság június végi jelentése megerősíti Románia sikereit — jelentette ki Camelia Spătaru kormányszóvivő azt követően, hogy két európai biztos is kilátásba helyezte a védzáradékok alkalmazásának lehetőségét Románia és Bulgária esetében.

Olli Rehn bővítési biztos a francia Le Figaro lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: objektív okok esetén a bizottságnak döntenie kell a védzáradékok alkalmazásáról. Rehn arra a kérdésre válaszolt, hogy Brüsszel merne-e szankciókat alkalmazni a két országgal szemben a bűnözés és a korrupció elleni harcban nyújtott siralmas teljesítményük miatt. Hasonlóan nyilatkozik az European Voice című kiadványban megjelenő interjúban Franco Frattini is. Az európai igazságügyi biztos leszögezte: az EB alkalmazni fogja a védzáradékokat, ha Románia és Bulgária nem mutat fel megfelelő eredményeket az igazságügy reformjában és a korrupcióellenes harcban. (Ziua)

EURÓPA BÜNTET. Napi hétszázezer eurós bírsággal sújthatja Romániát az Európai Bíróság a régi rendszerből örökölt nagyvállalatok környezetromboló hatásai miatt. Az Arpechim bezárása figyelmeztetés a többi nagyüzemnek is — írja a Jurnalul Naţional.

Napi hétszázezer eurós bírsággal sújthatja Romániát az Európai Bíróság a régi rendszerből örökölt nagyvállalatok környezetromboló hatásai miatt. Az Arpechim bezárása figyelmeztetés a többi nagyüzemnek is — írja a

Napi hétszázezer eurós bírsággal sújthatja Romániát az Európai Bíróság a régi rendszerből örökölt nagyvállalatok környezetromboló hatásai miatt. Az Arpechim bezárása figyelmeztetés a többi nagyüzemnek is — írja a Jurnalul Naţional.

VAN-E ESÉLY AZ ÁTVILÁGÍTÁSRA? Miután visszanyerte államfői tisztségét, Băsescu az átvilágítási törvény elfogadását nevezte egyik prioritásának. Úgy tűnik, ötven százalék esély van arra, hogy átmenjen a törvény, ugyanis a liberálisok, a demokraták és az RMDSZ támogatná, ám az SZDP, az NRP és a KP nagy fenntartásokkal viszonyul hozzá. Ha most mégis napirendre kerülne, elfogadása még mindig kétséges lenne: ha a liberálisok, a demokraták, a kisebbségek — köztük az RMDSZ — százszázalékos mozgósítást tudnak elérni, akkor is csak 162 szavazattal rendelkeznek, ami öttel kevesebb a szükségesnél. Ha a törvényt elfogadják, akkor számíthatunk arra, hogy a leleplezések valóságos lavinája indul majd el. (Jurnalul Naţional)

HAJSZÁM A TÉVÉBEN. Omár Hajszám azt követően, hogy levelet írt az ügyét tárgyaló bírónak, melyben arra kérte, ne zárják le a román újságírók elrablásával foglalkozó pert, míg őt és több iraki tanút, köztük Muhammad Munafot nem hallgatják újra ki, az Antena 3 csütörtök esti műsorában Bejrútból jelentkezett. Bomba leleplezéseket ígért, ha a román bíróság visszavonja a letartóztatási parancsot, és szabad emberként jelenhet meg a bíróság előtt. Kijelentette, az ellene felhozott vádak megalapozatlanok és bizonyíthatatlanok. A bukaresti bíróságon a Hajszám-dosszié elkészült. Ott meghallgatták Hajszám Irakból érkezett ügyvédjét, aki azt szerette volna, hogy az ügycsomót visszaküldjék az ügyészséghez. A kérést a bíróság elutasította, a táblabíróság június 6-án dönt.

Omár Hajszám azt követően, hogy levelet írt az ügyét tárgyaló bírónak, melyben arra kérte, ne zárják le a román újságírók elrablásával foglalkozó pert, míg őt és több iraki tanút, köztük Muhammad Munafot nem hallgatják újra ki, az

Miután visszanyerte államfői tisztségét, Băsescu az átvilágítási törvény elfogadását nevezte egyik prioritásának. Úgy tűnik, ötven százalék esély van arra, hogy átmenjen a törvény, ugyanis a liberálisok, a demokraták és az RMDSZ támogatná, ám az SZDP, az NRP és a KP nagy fenntartásokkal viszonyul hozzá. Ha most mégis napirendre kerülne, elfogadása még mindig kétséges lenne: ha a liberálisok, a demokraták, a kisebbségek — köztük az RMDSZ — százszázalékos mozgósítást tudnak elérni, akkor is csak 162 szavazattal rendelkeznek, ami öttel kevesebb a szükségesnél. Ha a törvényt elfogadják, akkor számíthatunk arra, hogy a leleplezések valóságos lavinája indul majd el.Antena 3

EGYRE LEJJEBB. Tizenhárom százalékra csökkent az SZDP népszerűsége a népszavazási kampányt követően. A liberálisok is tíz százalék alá zuhantak — derül ki az IMAS felméréséből. (Evenimentul zilei)

NŐTT AZ ÖSSZTERMÉK. Az év első negyedében a romániai hazai össztermék mintegy 6,3 százalékkal nőtt — közölte Bécsben a jegybank kormányzóhelyettese, Eugen Dijmărescu. Románia tavalyi hazai összterméke 7,7 százalékkal volt több reálértékben a 2005-ösnél. Tavaly a negyedik negyedben is 7,7 százalékkal nőtt a gazdaság. A korábbi közlések szerint a harmadik negyedévi GDP 8,3 százalékkal, a második negyedévi 7,8 százalékkal, az első negyedévi 6,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél. Idénre a kormány ehhez képest valamelyes lassulást, 6,5 százalékot vár. (Reuters)

Az év első negyedében a romániai hazai össztermék mintegy 6,3 százalékkal nőtt — közölte Bécsben a jegybank kormányzóhelyettese, Eugen Dijmărescu. Románia tavalyi hazai összterméke 7,7 százalékkal volt több reálértékben a 2005-ösnél. Tavaly a negyedik negyedben is 7,7 százalékkal nőtt a gazdaság. A korábbi közlések szerint a harmadik negyedévi GDP 8,3 százalékkal, a második negyedévi 7,8 százalékkal, az első negyedévi 6,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőttinél. Idénre a kormány ehhez képest valamelyes lassulást, 6,5 százalékot vár.

Tizenhárom százalékra csökkent az SZDP népszerűsége a népszavazási kampányt követően. A liberálisok is tíz százalék alá zuhantak — derül ki az IMAS felméréséből. (Reuters)
Olli Rehn bővítési biztos a francia Le Figaro lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: objektív okok esetén a bizottságnak döntenie kell a védzáradékok alkalmazásáról. Rehn arra a kérdésre válaszolt, hogy Brüsszel merne-e szankciókat alkalmazni a két országgal szemben a bűnözés és a korrupció elleni harcban nyújtott siralmas teljesítményük miatt. Hasonlóan nyilatkozik az European Voice című kiadványban megjelenő interjúban Franco Frattini is. Az európai igazságügyi biztos leszögezte: az EB alkalmazni fogja a védzáradékokat, ha Románia és Bulgária nem mutat fel megfelelő eredményeket az igazságügy reformjában és a korrupcióellenes harcban. Jurnalul Naţional.Miután visszanyerte államfői tisztségét, Băsescu az átvilágítási törvény elfogadását nevezte egyik prioritásának. Úgy tűnik, ötven százalék esély van arra, hogy átmenjen a törvény, ugyanis a liberálisok, a demokraták és az RMDSZ támogatná, ám az SZDP, az NRP és a KP nagy fenntartásokkal viszonyul hozzá. Ha most mégis napirendre kerülne, elfogadása még mindig kétséges lenne: ha a liberálisok, a demokraták, a kisebbségek — köztük az RMDSZ — százszázalékos mozgósítást tudnak elérni, akkor is csak 162 szavazattal rendelkeznek, ami öttel kevesebb a szükségesnél. Ha a törvényt elfogadják, akkor számíthatunk arra, hogy a leleplezések valóságos lavinája indul majd el.Antena 3Tizenhárom százalékra csökkent az SZDP népszerűsége a népszavazási kampányt követően. A liberálisok is tíz százalék alá zuhantak — derül ki az IMAS felméréséből. (Reuters)
Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2051
szavazógép
2007-06-02: Közélet - Magyari Lajos:

A nagy szemforgatósdi (Dohányzásellenes világnap)

Nicolăescu egészségügyi miniszter bejelentette: az eddigieknél sokkal szigorúbban fognak cselekedni a dohányzás visszaszorításában.
2007-06-02: Közélet - Ferencz Csaba:

Beföldi hírek

Gyermeknap politikusokkal
Az egyre gyakrabban előforduló iskolai erőszakra hívta fel a figyelmet a tegnapi gyermeknapon Traian Băsescu államfő, aki úgy vélte, a romániai oktatási intézményekben valójában sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy azt a média tükrözi. A sajtó ugyan felkapott az elmúlt hónapokban néhány hatalmas botrányt kiváltó iskolai verekedést, amikor diákokat vagy tanárokat hagytak helyben, Băsescu szerint azonban az interneten megtekinthető felvételek tükrözik leghívebben, mekkora méreteket öltött az agresszivitás a romániai gyermekek körében.