Beföldi hírek

2007. június 2., szombat, Közélet
Gyermeknap politikusokkal

Az egyre gyakrabban előforduló iskolai erőszakra hívta fel a figyelmet a tegnapi gyermeknapon Traian Băsescu államfő, aki úgy vélte, a romániai oktatási intézményekben valójában sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy azt a média tükrözi. A sajtó ugyan felkapott az elmúlt hónapokban néhány hatalmas botrányt kiváltó iskolai verekedést, amikor diákokat vagy tanárokat hagytak helyben, Băsescu szerint azonban az interneten megtekinthető felvételek tükrözik leghívebben, mekkora méreteket öltött az agresszivitás a romániai gyermekek körében.

* Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök a nemzetközi gyermeknapon feleségével együtt a bukaresti Marie Curie Kórház tatarozására fordítandó adománygyűjtő kampány elindításán vett részt. A kórházba beutalt gyerekek szülei elpanaszolták nekik, milyen nehezen jutnak hozzá a gyógyszerekhez. A miniszterelnök ígéretet tett, hogy a kormány továbbra is prioritásként kezeli az egészségügyi és tanügyi feltételek biztosítását, és úgy vélte, ehhez a civil szervezetek és a magánszféra segítsége jól jön.

Másodszorra sem sikerült

A Demokrata Párt tegnap ismét benyújtotta a parlamentbe A Tăriceanu-kormánynak távoznia kell elnevezésű egyszerű bizalmatlansági indítványt, de Bogdan Olteanu képviselőházi elnök elutasította a dokumentum átvételét. Ezúttal is az aláírási ívekkel volt baj, mert Mihai Lupoi, az NLP szenátora a képviselőházhoz eljuttatott kérésében bejelentette, hogy visszavonja aláírását, így ismét nincs meg a szükséges 116 kézjegy. Lupoi kérvénye azonban nem jutott el a szenátushoz is, ahol az egyszerű bizalmatlansági indítványt elfogadták.

Haszontalan indítvány

Mircea Geoană SZDP-elnök kijelentette, a Demokrata Párt egyszerű bizalmatlansági indítványa haszontalan, mivel csak a május 19-i referendum eredményeire alapoz, és a parlament nem fogadja el. Geoană szerint egy egyszerű bizalmatlansági indítványnak a kormány esetleges gyenge működésére kell vonatkoznia, és nem egy referendum eredményeire.

Gyenge parlament

Ioan Oltean DP-alelnök tegnap megerősítette, alakulata támogatja az előrehozott választások kiírását, mivel a jelenlegi parlament már nem képviseli a lakosságot, és nem hatékony. ,,Már hónapok óta csak heti két órát dolgozunk a plénumban, a bizottságok pedig csupán egy-egy órát, esetleg a plénum szüneteiben. Emiatt a törvények rosszak, és alig egy hét után máris módosításra szorulnak" ― fogalmazott Oltean.

Jogosítvány két óra alatt

Tegnaptól tizenöt megyében legtöbb két óra alatt állítják ki a gépjármű-vezetői jogosítványt és a gépkocsi nyilvántartásba vételét bizonyító dokumentumot. A szakminisztérium által indított reformot minden megyében bevezetik, miután betöltik az üres állásokat, és beszerzik a szükséges számítástechnikai felszerelést. A tárca szerint a rövid idő azokra az esetekre vonatkozik, amelyek nem igényelnek pótellenőrzéseket.

Csökkenő befektetések

Harminchárom százalékkal csökkent a külföldi közvetlen befektetések értéke 2007 első negyedében a tavalyi év hasonló időszakához képest ― jelentette be Florin Vasilescu, a külföldi beruházásokért felelős állami ügynökség igazgatója. 2007 március végén a legnagyobb beruházó Hollandia volt 3,2 milliárd euróval, ami a külföldi tőke 20 százalékát teszi ki. A második Ausztria 2,18 milliárd euróval, aztán Franciaország következik 1,57 milliárd euróval, Németország 1,56 milliárd euróval és Olaszország 736 000 euróval. A közvetlen külföldi tőke legnagyobb részét, 43,9 százalékát az újrabefektetett nyereség tette ki. A beruházók leginkább az autógyártó ipar, az elektronikai és informatikai ipar, valamint építőanyag-ipar iránt érdeklődtek. Az ügynökség igazgatójának becslése szerint idén a közvetlen külföldi beruházások értéke eléri majd a 6,5―7 milliárd eurót. Számításaik szerint ennek jelentős részét zöldmezős beruházások teszik majd ki, s így sikerül tartani a korábbi években tapasztalt növekvő tendenciát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2007-06-02: Belföld - x:

Hírsaláta

KINCSTÁRI OPTIMIZMUS ÉS VALÓSÁG. A bukaresti kormány úgy véli, az Európai Bizottság június végi jelentése megerősíti Románia sikereit — jelentette ki Camelia Spătaru kormányszóvivő azt követően, hogy két európai biztos is kilátásba helyezte a védzáradékok alkalmazásának lehetőségét Románia és Bulgária esetében.
2007-06-04: Sport - Tibodi Ferenc:

Szentgyörgy legjobbjai (Bajnokok vetélkedője)

Szombaton este a megyeszékhelyi városi sportcsarnokban került sor az első alkalommal megrendezett Bajnokok vetélkedőre. A viadalon városunk nyolc legismertebb sportolója vett részt, aki tizenegy próbában mérte össze tudását, felkészültségét és állóképességét.