Hirosimában az atombomba-támadásra emlékeztek

2007. augusztus 7., kedd, Világfigyelő

Az atomfegyverek felszámolását szorgalmazta tegnap Abe Sindzo japán kormányfő Hirosimában az amerikai atombomba ledobásának 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Túlélők, a város lakói, japán, külföldi vendégek és hivatalos személyek egyperces némasággal emlékeztek az áldozatokra helyi idő szerint 8.15-kor (közép-európai idő szerint 1.15-kor), amikor az Enola Gay B―29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án ledobta az atombombát Hirosimára. A támadáskor, illetve az azt követő hónapok alatt becslések szerint 140 000-en haltak meg. Három nappal később egy másik amerikai gép Nagaszakira dobott le atombombát, mintegy 80 000 ember életét kioltva. ,,A második világháború óta eltelt hatvankét év alatt Japán a világbéke felé vezető utat követi. Hirosima és Nagaszaki tragédiájának soha nem szabad megismétlődnie a világ egyetlen részében sem" ― hangsúlyozta Abe Sindzo a hirosimai Béke parkban mondott beszédében. ,,Kezdemé­nyezni fogjuk a nemzetközi közösségen belül, és teljes szívvel az atomfegyverek felszámolásának, a béke megvalósításának áldozzuk magunkat" ― mondta a kormányfő.

Akiba Tadatosi, Hirosima polgármestere sürgette a japán kormányt, hogy tartson ki az ország második világháború utáni pacifista alkotmánya mellett. ,,A japán kormánynak eleget kell tennie a nemzet pacifista alkotmányának, és világosan nemet kell mondania az Egyesült Államok rossz és idejétmúlt politikájára" ― hangsúlyozta a polgármester anélkül, hogy mondandóját bővebben kifejtette volna.

A két atomtámadásnak a japán egészségügyi minisztérium adatai szerint mintegy 252 000 túlélője van, sokan szenvednek közülük a sugárzás okozta különböző betegségekben, így rákban és májbajban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2007-08-07: Világfigyelő - x:

Csáky a kisebbségek nyelvi jogairól kérdezi a szlovák kormányfőt

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Párjának (MKP) elnöke arra készül, hogy a szlovák parlament legközelebbi ülésén interpelláció keretében megkérdezi Robert Fico miniszterelnököt, hatályosnak tekinti-e a szlovákiai kisebbségek nyelvi jogait biztosító honi és nemzetközi törvényeket vagy sem.
2007-08-07: Világfigyelő - x:

Megegyezett a mezőgazdasági miniszter a gazdákkal (Fagykárenyhítés Magyarországon)

Megegyeztek a fagykárenyhítés módjáról a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, illetve az érintett gazdák képviselői nyíregyházi tárgyalásukon tegnap. Gráf József miniszter az eredménnyel végződött egyeztetésről elmondta: a termelők kilencmilliárd forint támogatást kapnak.