Fagykárenyhítés MagyarországonMegegyezett a mezőgazdasági miniszter a gazdákkal

2007. augusztus 7., kedd, Világfigyelő

Megegyeztek a fagykárenyhítés módjáról a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, illetve az érintett gazdák képviselői nyíregyházi tárgyalásukon tegnap. Gráf József miniszter az eredménnyel végződött egyeztetésről elmondta: a termelők kilencmilliárd forint támogatást kapnak.

Hozzátette: ez az összeg 9―10 milliárd forint közötti lesz, attól függően, hogy hány termelő veszi igénybe a kamattámogatásos hitelt. A tárca vezetőjének tájékoztatása szerint az összeg egy része költségvetési forrás, és azt a minisztérium keretéből növelték meg jelentősen.

Megjegyezte, hogy közös lengyel―magyar fellépéssel uniós támogatást is szeretnének elérni a termelőknek Brüsszelben, de ez szerinte hosszabb időt vesz igénybe. Példaként említette, hogy a két évvel ezelőtti árvízkárok után az idén adott pénzügyi segítséget a közösség.

A miniszter újságírói kérdésre közölte: a termésbecslés alapján október 15-ig szeretnének kárenyhítési előleget fizetni a fagykárt szenvedett gazdáknak. Gráf József kitért arra, hogy a mintegy kilencmilliárd forintos támogatást szeretnék a legigazságosabban elosztani.

Magyarázatként elmondta, hogy a százszázalékos fagykárt szenvedett termelők kapnak nagyobb kárenyhítést, hiszen egy 30 százalékos kárt szenvedett gazdálkodó esetében a megmaradt gyümölcs magasabb áron várható értékesítése kompenzálja a természeti csapás által okozott veszteséget.

A miniszter rámutatott, hogy csak azok kapnak támogatást, akik beléptek az újra megnyitott kárenyhítési alapba. Megjegyezte, hogy a belterületi földeken gazdálkodóknak ez nem volt lehetséges, de ők is részesülnek támogatásban ezer négyzetméteren felüli gyümölcsterület esetében. A megállapodás részleteit később dolgozzák ki a felek, s azt követően lesz majd az aláírás. Megemlítette, hogy a gazdák képviselői a megoldást keresve tárgyaltak a tárcával, s az azonos érdekek figyelembevételével szü­letett az egyezség.

Jakab Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszö­vetkezetek Szövetségének alelnöke, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke úgy nyilatkozott: részben elégedettek a megállapodással, hiszen nem tudták elérni azt a követelésüket, hogy a térséget katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák. Ehhez törvénymódosításra van szükség, s van is már egy javaslat az országgyűlés előtt ― mutatott rá. Jakab Ferenc szintén kiemelte, hogy a támogatást igazságosan, veszteségarányosan kell majd a termelők között felosztani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?







eredmények
szavazatok száma 2156
szavazógép
2007-08-07: Világfigyelő - x:

Hirosimában az atombomba-támadásra emlékeztek

Az atomfegyverek felszámolását szorgalmazta tegnap Abe Sindzo japán kormányfő Hirosimában az amerikai atombomba ledobásának 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.
2007-08-07: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Élelmiszerbotrány Magyarországon
A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel ― mondta Koszorús László, a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa Süth Miklós főállatorvos tegnapi tájékoztatójára reagálva.