Röviden

2007. augusztus 7., kedd, Világfigyelő
Élelmiszerbotrány Magyarországon

A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel ― mondta Koszorús László, a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa Süth Miklós főállatorvos tegnapi tájékoztatójára reagálva.

Süth Miklós kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az első vizsgálati eredmények csütörtökre várhatók a dioxinszennyezés miatt vizsgált indiai guargumimintákról. A főállatorvos azt javasolta, hogy a vásárlók egyelőre ne fogyasszanak olyan élelmiszert, amelyen feltüntették, hogy E 412-es guargumi-, guarliszt-, guargyanta-adalékot tartalmaz. Koszorús László fideszes képviselő szerint ugyanakkor nem modern fogyasztóvédelmi politika az, ha a vásárlónak kell megbizonyosodnia arról, hogy egy minden engedéllyel rendelkező boltban egészséges vagy egészségtelen terméket vásárol.

Nem tudnak bin Ladenről

Hamid Karzai afgán elnök szerint a szövetséges erők most sincsenek közelebb az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének, Oszama bin Ladennek az elfogásához, mint évekkel ezelőtt. ,,Nem vagyunk sem közelebb, sem távolabb a céltól" ― mondta az afgán elnök a CNN hírtelevízió által vasárnap néhány, órával az Egyesült Államokba érkezése előtt sugárzott interjúban. Arra a kérdésre, hogy bin Laden rejtekhelye Afganisztánban vagy Pakisztánban van-e, Karzai leszögezte: ,,Biztosan tudom, hogy nem lehet Afganisztánban. Nem tudok azonban most arra a kérdésre válaszolni, hogy hol van."

Olmert—Abbász-találkozó

Az amerikaiak által javasolt, novemberre tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia előkészítése jegyében kezdett találkozót tegnap a ciszjordániai Jerikóban Ehud Olmert izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Lapzártáig semmi sem szivárgott ki a találkozóról, de tény, hogy az előzetes várakozások nagyon eltérőek voltak palesztin, illetve izraeli oldalon. A palesztinok azt remélik ettől a tárgyalástól, hogy a két vezetőnek sikerül felvázolnia a végleges izraeli―palesztin békemegállapodás körvonalait. Izraeli részről azonban csak a zsidó állam biztonságával kapcsolatos kérdésekről és az önálló palesztin állam létrejöttéhez szükséges palesztin intézményi reformokról kívánnak tárgyalni. Olmert mostani vizitje az első eset a palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta, hogy egy izraeli miniszterelnök palesztin városba látogat.

Amerikai fegyverek irakiaknál

Az amerikai védelmi minisztérium nyomát vesztette 190 000 olyan kézifegyvernek, amelyet az iraki biztonsági erőknek adott 2004-ben és 2005-ben ― derült ki tegnap egy washingtoni kormányjelentésből. Ez a mennyiség a fele annak, mint amennyit az Egyesült Államok abban a két évben összesen átadott az arab ország hadseregének és rendőrségének. A Pentagonnak egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztségviselője a The Washington Post napilapnak nyilatkozva elmondta: a szóban forgó fegyverek közül valamennyi bizonyosan az amerikai erők ellen harcolók kezébe került.

Szükségállapot Dubrovnikban

Lokalizálták hétfő hajnalra a Dubrovnik peremkerületeit a boszniai határ irányából fenyegető erdőtüzet, s a horvát tűzoltók és polgári védelem megfeszített küzdelmét a kedvező irányba fordult szél is segítette. Az erdőtűz nem fenyegette a történelmi városrészt, csak Dubrovnik peremkerületeit, ahol néhány kiürített ház vált a lángok martalékává. A lakosság kitelepítésére nem volt szükség, de a dél-horvátországi város polgármestere vasárnap éjjel szükségállapotot rendelt el.

LGT-koncert a Szigeten

Akárcsak két évvel ezelőtt, idén is nulladik nappal és rangos koncerttel indul a Sziget. A tizenötödik, jubileumi fesztiválon ma a Locomotív GT lesz a főszereplő az Óbudai-szigeten. Az LGT fellépése előtt, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical koncertváltozatát láthatják a nézők a nagyszínpadon. Az egyórás előadás után, körülbelül fél 8-kor lép a színpadra az immár harminc éve változatlan felállásban játszó Locomotív GT: Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János és Solti János. Az együttes háromórás programmal, mintegy harminc dallal készül a nulladik napi nagy koncertre, amelyen a zenekar törzstagjain kívül ötvenen-hatvanan is lehetnek egyszerre a színpadon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-08-07: Világfigyelő - x:

Megegyezett a mezőgazdasági miniszter a gazdákkal (Fagykárenyhítés Magyarországon)

Megegyeztek a fagykárenyhítés módjáról a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium, illetve az érintett gazdák képviselői nyíregyházi tárgyalásukon tegnap. Gráf József miniszter az eredménnyel végződött egyeztetésről elmondta: a termelők kilencmilliárd forint támogatást kapnak.
2007-08-08: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Nemet Verespatakra!

Végre egy határozott magyarországi kiállás a verespataki aranybányászat ügyében: Fodor Gábor és Korodi Attila magyar, illetve romániai környezetvédelmi miniszterelnök találkozóján kimondatott, hogy gátat kell vetni a ciántechnológiás aranybányászat uralgásának a Kárpát-medencében, mert ez nem román, magyar, szlovák, ukrán belügy, hanem a térség határokon átmutató környezeti problémája.