Nemet Verespatakra!

2007. augusztus 8., szerda, Máról holnapra
Végre egy határozott magyarországi kiállás a verespataki aranybányászat ügyében: Fodor Gábor és Korodi Attila magyar, illetve romániai környezetvédelmi miniszterelnök találkozóján kimondatott, hogy gátat kell vetni a ciántechnológiás aranybányászat uralgásának a Kárpát-medencében, mert ez nem román, magyar, szlovák, ukrán belügy, hanem a térség határokon átmutató környezeti problémája.

A Nagybányáról indult nagy tiszai ciánmérgezés nyilvánvalóvá tette, hogy le kell végre fogni a mindenféle nyugati — főleg kanadai — pénzeken garázdálkodó aranybányász cégek kezét: menjenek haza ciánmérgezni a Szent Lőrinc folyóra, hagyják békén szülőrégiónkat! Ám nagy úr a pénz.

A mai nagyokosok semmit nem akarnak tanulni a múlt bűneiből, ha zsebük kitömése úgy kívánja. Tönkretették ezek a két Küküllő völgyét, belélegezhetetlenné tették Marosvásárhely levegőjét, s még azon is spekuláltak, hogy a hargitai folyóvizeket csöveken, vezetékeken vigyék Medgyesre, Kiskapusra, Balázsfalvára, nem kérdezvén az érintett székely városokat és községeket. Itt, szűkebb környezetünkben is nyögtük és nyögjük az idióta környezetpusztítás tényeit és következményeit: egy szénbányának kikiáltott agyaggödörrel tönkretették Kőröspatakot és környékét, Gelence fölött, a Zernye körzetében olajbányászat címén lefertőzték a folyóvizeket és az erdőségeket, Kommandót úgy fölprédálták, hogy ma már alig látni élő fát a környéken, s a kisvasút megszüntetésével és szétlopkodásával egy ,,dicsőséges" brassói cég a vidéket még a turizmus átmentő lehetőségeinek gyümölcsöztetésére is alkalmatlanná tette. Pusztítottunk és pusztítunk, s a Fennvaló egyetlen kegye, hogy nem Illyefalva határában épült meg a kőröspataki, agyagos tőzegre ,,alapozott" hőerőmű, mert akkor mi itt, Sepsiszentgyörgyön sem szuszoghatnánk.

Végre valahogyan megnyilvánult a magyarországi környezetvédelem is, kategorikusan kérve, ne legyen semmiféle verespataki, ciánkezelésre épített aranybányászat. Tanultak a nagybányai katasztrófából, s tanulnak máig is a nyugati határfolyók, főleg a Rába osztrák oldalról jövő szennyezéséből. Pedig a hírhedett ,,Rába-habzás" csak a szappanos szennylé kiborítását jelenti amellett, amit a verespataki ciános zagytározó gátszakadása jelentene. Vigyék a kanadai és máshonnan idesündörgött vállalkozók ciánjukat és pénzüket, az arany pedig maradjon ott, ahol vagyon. Olyan nemzetközi érvényű törvényekre és szabályozókra lenne szükség, melyek kimondják: nincs jogod kárt okozni a tőszomszédodnak, még egy pöcegödör, egy trágyadomb túl közeli, kártékony odahelyezésével sem.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-08-07: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Élelmiszerbotrány Magyarországon
A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel ― mondta Koszorús László, a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa Süth Miklós főállatorvos tegnapi tájékoztatójára reagálva.
2007-08-08: Közélet - Váry O. Péter:

Rend lesz Szépmezőn

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat, teljes jogú tulajdonosává válva a szépmezői telepnek, hozzáfogott a rendcsináláshoz. Az igen hosszúra nyúlt átmeneti helyzetet kihasználva sokan választották az önkényes honfoglalást.