Röviden

2007. augusztus 8., szerda, Világfigyelő

Munkácsy-festményt foglaltak le

Július elején érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra a pénzügyőrök által lefoglalt Munkácsy Mihály-festmény ― közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. A vám- és pénzügyőrség nyomozószolgálata csempészet megalapozott gyanúja miatt nyomoz az ügyben ― mondta Sipos Jenő. A légipostán érkezett csomagon ismeretlen alkotó neve volt feltüntetve, ugyanakkor a festményre 1500 dolláros biztosítási díjat kötöttek. A vámosok tételes vizsgálatot tartottak, mivel ,,különböző jelzések arra utaltak", hogy Munkácsy-festményről van szó ― fűzte hozzá. Az alkotást jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria szakértői vizsgálják.

Guargumi-vizsgálatok

Az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szakemberek jelenleg 26 olyan, guargumit is tartalmazó élelmiszert vizsgálnak, amely esetleg szennyeződhetett dioxinnal ― közölte Süth Miklós országos főállatorvos tegnap. Elmondta: a szakértők leghamarabb csütörtökön, legkésőbb pénteken, a vizsgálatok lezárultával tudják megmondani, hogy az ellenőrzött tételekben van-e dioxin szennyeződés.

Peresz Ciszjordánia visszaadását javasolja

Simon Peresz izraeli elnök sajtóértesülés szerint azt javasolta, hogy Ciszjordánia csaknem teljes területét adják vissza a palesztinoknak. A Háárec tel-avivi napilap tegnapi száma szerint Peresz abból indul ki, hogy Izrael csak Ciszjordánia területének mintegy öt százalékát akarja megtartani, ahol nagy zsidó telepes tömbök találhatók. A palesztinokat véleménye szerint olyan, azonos nagyságú területekkel kártalaníthatnák, amelyek izraeli területen fekszenek. Egy izraeli kormányszóvivő ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy ilyen természetű tervet ,,nem vesznek fontolóra és nem vitatnak meg semmiféle grémiumban". A Háárec úgy tudja, hogy Ehud Olmert miniszterelnök mérlegeli Peresz javaslatát, és ,,nyíltan nem vetette el alapelképzeléseit".

Letartóztatási parancs Berezovszkij ellen

Egy moszkvai bíróság tegnap újabb letartóztatási parancsot adott ki Borisz Berezovszkij üzletember ellen, akit azzal vádolnak, hogy mintegy 13 millió dollárt sikkasztott el egy, a francia Riviérán található villa megvételéhez. Az ügyben az orosz főváros egyik kerületi bírósága teljesítette a főügyészség korábbi, az őrizetbe vételre szóló kérését, amely az SZBSZ-Agro bankból 1997-ben eltulajdonított értékekkel kapcsolatos. A hat éve Londonba távozott s ott menedékjogot kapott Berezovszkij ellen ― távollétében ― több per zajlik Oroszországban.

Slota kártérítésről beszél

Magyarország 1948-ban kötelezte magát a Benes-dekrétumok nyomán keletkezett károk megtérítésére, ezért Szlovákiának Magyarországgal szemben semmilyen kötelezettsége nincs ― hangoztatta tegnap a szlovák nacionalisták vezetője. Ha azonban megint kártérítésről beszélnek, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kész megnyitni a kérdést, miszerint ,,azokat a szlovákokat kell kárpótolni, akik a Horthy-féle fasiszta Magyarország által 1938-ban elorzott szlovák földön" szenvedtek sérelmeket ― áll Ján Slota nyilatkozatában. A politikus arra reagált, hogy az ellenzékben levő Magyar Koalíció Pártja jelezte: törvénytervezetet készül előterjeszteni arról, hogy a szlovák kormány erkölcsileg és anyagilag is tegye jóvá a felvidéki magyarok II. világháború utáni sérelmeit, amelyek a Benes-féle dekrétumok miatt keletkeztek. ,,A tűzzel játszik az, aki a jelenkori Európában a Benes-dekrétumok Pandora-szelencéjét nyitogatja, hiszen a dekrétumok Európa II. világháború utáni rendezésének részét képezik" ― figyelmeztetett Slota.

A legnépszerűbb magyar városok

Budapest vezet, az ezüstérmes Hévíz, a bronzérmet Hajdúszoboszló érdemelte ki az idegenforgalmi szempontból legnépszerűbb városok listáján. A külföldiek körében a főváros mellett a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balatonhoz közeli települések a legkedveltebbek. Az abszolút első helyezett Budapest 5,2 millió vendégéjszakával, amelyet Hévíz követ 595 000 vendégéjszakával.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-08-08: Világfigyelő - x:

Bontják a budai Skálát

Ünnepélyes keretek között távolították el a Budai Skála épületének homlokzatáról az áruház emblémáját kedden, ezzel kezdetét vette az épület bontása, és a helyén a 35 milliárd forintos befektetést jelentő Újbuda központ kialakítása.
2007-08-08: Közélet - B. Kovács András:

Famaffia

Egy parlamenti vizsgálat tanulságai
Mielőtt új témára térve folytatnók erdészeti ankétunkat, egypár kérdés és válasz erejéig visszatérnénk Garda Dezső képviselő tusványosi szereplésére. Ankétunkba vágó kérdésben akkor nagyon határozottan foglalt állást a képviselő, s kiderült, a nemzetközi fórumokhoz, bírósághoz fordulás ügyében a szövetségen belül viták dúlnak.