Uzon a Kárpát-medencei virtusvetélkedőn

2007. augusztus 9., csütörtök, Faluvilág

Idén tizedik alkalommal tartják meg a magyarországi Kartal nagyközségben (Pest megye) augusztus 17—19. között a történelmi Magyarország tájairól összesereglő, vetélkedő kedvű csoportok országos döntőjét. Az uzoniak már tavaly sikerrel szerepeltek, idén pedig bővítették a csapatot: dr. Ráduly István polgármester vezetésével szentivánlaborfalviak és a szomszédos Dobolló község versenyzői indulnak a vetélkedőre.

— Busszal utazunk Gödőllőre — tájékoztatott a polgármester, elmondva, hogy a döntő előtt Budapesten városnézést is szerveznek. — A versenyen, úgy néz ki, idén még nehezebb és bonyolultabb erőpróbákkal kell megküzdenünk. A vetélkedőt a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége rendezi azzal a céllal, hogy újraélesszék a hajdani vidám falusi játékokat, s terjesszék a határon túli magyarság kö­rében is. A kupát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium biztosítja.

Végül is hagyományápoló rendezvény ez, évről évre újabb meg újabb játékokkal bővül. A szervezők az idén is reménykednek abban, hogy be tudják vonni a falvakat, mert a csapatban űzött sport a legjobb eszköze a közösségek formá­lásának, egymás megismerésének, magyarságtudatuk fejlesztésének. A magyar ember ,,virtuskodására" épített versenysorozatban számtalan érdekes próba van. Ízelítőül: rönkhajítás, sodrófahajítás, gumikülső-hajítás, rönkcipelés, hordólovaglás, kamion- és szekérhúzás stb. mind férfiak, mind nők részére. Lesz ott szalmabála-pakolás, zsákcipelés, talicskatolás, tejeskanna-cipelés, sítalplépegetés, de még kocsiborogatás is! A csapatok tizenhat fővel nevezhetnek, minden játékra a csapatvezető jelöl ki majd tízet, négy nőt és hat férfit.

A vetélkedő együttműködő partnerei kö­zött tehát ott lesz Románia (RMDSZ) képviselőjeként Uzon, Szlová­kia (Csemadok), Horvátország (Horvátok Demokratikus Szövetsége) és Szerbia képviselete. S mert a vetélkedő a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának időpontjával egybeesik, az uzoni események szervezését Kőmíves István, a Jókai Mór Közművelődési Egyesület elnöke vállalta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2007-08-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsikőröspatakon is építkeznek

Vakáció csak annak van, aki időt tud szakítani rá. Sepsikőröspatakon állandó jelleggel akad valamilyen munka. Alig rendeződött az ivóvízhiány szülte gond, ha lassan is, de végre az utolsó simításokat végzi a Waldek cég azon a közösségi célokat szolgáló központi épületen (képünk), amelyben helyet kap az orvosi rendelő, a fogászat, a gyógyszertár és a sikeresen működő diakóniai szolgálat székhelye.
2007-08-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Gyermekbútor- és játékgyár Árapatakon

Tíz éve annak, hogy környékbeli munkások keze alól játékok (hintaló) és gyermekszobabútorok (babaágy, babakocsi stb.) kerülnek ki a németországi PinolinoKindertraume GmbH cég leányvállalataként működő Maximo Impex Kft. kizárólag exportra dolgozó műhelyeiből.