Gyermekbútor- és játékgyár Árapatakon

2007. augusztus 9., csütörtök, Faluvilág

Tíz éve annak, hogy környékbeli munkások keze alól játékok (hintaló) és gyermekszobabútorok (babaágy, babakocsi stb.) kerülnek ki a németországi PinolinoKindertraume GmbH cég leányvállalataként működő Maximo Impex Kft. kizárólag exportra dolgozó műhelyeiből.

A cég bébiszobák berendezésére szakosodott, mózeskosarat, többféle bölcsőt, kiságyat, pólyázóasztalt, ülőgarnitúrát gyárt. Termékskálájukat tizenéves gyermekek számára készülő bútorokkal kívánják szélesíteni. Nemrég kezdték el az emeletes ágyak készítését.

— Iparművészeknek és előállítóknak egyaránt kihívást jelent a megfelelő alapanyagok kiválasztása — mondta el lapunknak Olosz Ionel, a cég mérnök-igazgatója. — Ma ismét láthatjuk felvirágozni a fából készülő termékek korát, melyek mindig magukban hordoznak egyfajta melegséget, otthonosságot.

Olosz Edit ügyvezető és Dorin Ene főmérnök elmondta, hogy bevezették a tájon ismeretes famegmunkálási hagyományokat, s mértéktartóan próbálják ötvözni a pasztellszínekben játszó műanyaggal. A recept, úgy néz ki, jó ajánlólevélnek bizonyul a határok nélküli Európában. A nyersanyag, melyet itthon szereznek be, túlsúlyban tűlevelű és bükk.

A cég már nem is olyan fiatal. 1997-ben indult, fokozatosan fejlesztették, jövedelmezővé vált, s ma százhetven Kovászna és Brassó megyei munkásnak biztosít kenyeret. A tíz évvel ezelőtti kezdéskor a vállalatnak tizenöt munkása volt. A felvásárló németországi hálózat rendszeresen elszállítja a termékeket. A cég a termelési kapacitás növelését szolgáló fejlesztési tervet dolgozott ki: megvásárolta az egykori árapataki téesz melléképületeit, s azokból újabb műhelyeket, munkacsarnokot és raktárt alakítanak ki.

Amint Kovács László árapataki alpolgármestertől megtudtuk, a Maximo azonkívül, hogy munkahelyeket teremtett a községben, nem bizonyul szűkmarkúnak akkor sem, ha olykor közcélokat szolgáló helyi létesítmények támogatásáról van szó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 567
szavazógép
2007-08-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Uzon a Kárpát-medencei virtusvetélkedőn

Idén tizedik alkalommal tartják meg a magyarországi Kartal nagyközségben (Pest megye) augusztus 17—19. között a történelmi Magyarország tájairól összesereglő, vetélkedő kedvű csoportok országos döntőjét. Az uzoniak már tavaly sikerrel szerepeltek, idén pedig bővítették a csapatot: dr. Ráduly István polgármester vezetésével szentivánlaborfalviak és a szomszédos Dobolló község versenyzői indulnak a vetélkedőre.
2007-08-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Imecsfalva (Falu és harangja)

Több olyan harangunk van szerteszét a megyében, melynek palástján rigmusok olvashatók, többnyire olyanok, melyeket latinból fordítottak, s a harangöntők széltében-hosszában ajánlották megrendelőiknek. Az imecsfalvi kisharang kivétel, feliratát ugyanis az aradhegyaljai neves Biszák József mester szerezte, aki a híres aradi Hőnig-féle cégnél tanulta a mesterséget, és megyénkben sok toronyban szólnak szép szavú harangjai. A felirat: