Falu és harangjaImecsfalva

2007. augusztus 9., csütörtök, Faluvilág

Több olyan harangunk van szerteszét a megyében, melynek palástján rigmusok olvashatók, többnyire olyanok, melyeket latinból fordítottak, s a harangöntők széltében-hosszában ajánlották megrendelőiknek. Az imecsfalvi kisharang kivétel, feliratát ugyanis az aradhegyaljai neves Biszák József mester szerezte, aki a híres aradi Hőnig-féle cégnél tanulta a mesterséget, és megyénkben sok toronyban szólnak szép szavú harangjai. A felirat:

Elődömöt harcba vitték,

Én a békét hirdetem,

Az élőket élni hívom,

A holtakat temetem.

Vitték bizony a harcba több alkalommal harangjainkat: 1848-ban Gábor Áron kérte őket, a két világháborúban pedig a hadvezetőség. Kuriózum itt a nagyobbik, kétszer újraöntött harang is, melyet a patrónus Imecs család öntetett 1670-ben, feltételezzük, hogy brassói öntőmesterrel, majd újraöntették kétszáz esztendő múlva, 1870-ben.

Képünkön az imecsfalvi jelenlegi római katolikus templom látható. Itt van a környék anyaegyháza, ide tartoznak a székelypefőfalvi, a székelytamásfalvi és a szörcsei filiák. Volt a falunak egy régebbi, kisebb temploma is, melyet megviseltek a századok. Keletebbre feküdt, ott, ahol ma a műút húzódik. Mondják, hogy az úttest korszerűsítése alkalmával rábukkantak romjaira.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2007-08-09: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Gyermekbútor- és játékgyár Árapatakon

Tíz éve annak, hogy környékbeli munkások keze alól játékok (hintaló) és gyermekszobabútorok (babaágy, babakocsi stb.) kerülnek ki a németországi PinolinoKindertraume GmbH cég leányvállalataként működő Maximo Impex Kft. kizárólag exportra dolgozó műhelyeiből.
2007-08-09: Múltidéző - Sylvester Lajos:

Ezer székely asszony és leány (Háromszéki zarándokhely)

Kedves levél érkezett Komollóról, idős Csűrös Zoltán a feladó, s azt írja, hogy 2006 nyarán és ebben az évben is megtartották Csíkban az úgynevezett 1000 székely asszony és leány ünnepségét, amelyet a Háromszék is jelzett, minden hozzáfűzés nélkül, s arra figyelmeztet bennünket, hogy nálunk is volt ehhez hasonló ünnepély, és még élhetnek az egykori felvonuláson részt vevők közül, hiszen erre 1941 augusztusában került sor. Zoltán bátyánk akkor hétéves volt, az ezer székely asszony és leány felvonulása után szüleivel megnézték a mezőgazdasági kiállítást, amelynek a megnyitóbeszédét Apor Péter báró, főispán tartotta.