VisszajelzésFelelősek vagyunk a kutyáinkért is

2009. július 3., péntek, Nyílttér

A Háromszék június 19-i számában megjelent Bukaresti ebszeretet Kovásznán című cikkhez szeretnék néhány gondolatot fűzni.

Az ebszeretet nem bukaresti vagy kovásznai, az ebszeretetnek nemzetisége sincs. Valaki vagy szereti a kutyát, vagy nem, ez se nem bűn, se nem erény. Meggyőzni ezt vagy azt a tábort saját igazunkról lehetetlenség, mindig voltak és lesznek kutyabarátok, vagy éppen az ebektől félő, azokat nem szerető emberek.

Hogy a magyar embernek ősidők óta társa a kutya, azt bizonyítja a nyelvünkben élő sok-sok szólás, közmondás, mellyel emberi tulajdonságot vagy élethelyzetet érzékeltetünk: irigy kutya, sunyi kutya, kutyául érzi magát, köti az ebet a karóhoz stb. De szorult helyzetben a román ember is segítségül hívja kutyáját, például a híres népballadában (Mioriţa).

Kovásznán nem azért vannak kóbor kutyák, mert a bukarestiek etetik, hanem mert felelőtlen emberek kidobták őket, az utcán pedig tovább szaporodtak. Régen miért nem volt kóbor kutya? Mert mindeniknek rendeltetése volt, házat őrzött, nyájat terelt, vadászott, de a gazdájának eszébe sem jutott kidobni, ha beteg lett, vagy megöregedett. Ma a kutyatartás divat. És sokan, ha divatos fajkutyára tesznek szert, a régit, a korcsot egyszerűen kidobják. Őket kellene megbüntetni, de ez lehetetlen, mert bátor tettüket szem nem látta, erdőn, mezőn vitték véghez. A bukaresti fürdővendég sajnálja a kivert, éhes kutyát, és enni ad neki. Ő a bűnös, vagy az említett felelőtlen ember?

Antoine de Saint-Exupéry gyönyörű gondolatát idézem: ,,Embernek lenni pontosan annyit jelent, mint felelősnek lenni." Felelősnek embertársainkért, és igen, a kutyánkért is.

A sok kóbor kutya valóban nem a civilizáció jele. És minél éhesebb, annál agresszívabb. De megszünteti e gondot, hogy időnként, drága pénzen hajtóvadászatot rendeznek a sintérek, aminek úgysincs tartós eredménye?

Ilyenkor napokig kísért a menekülő, dühöngő, szemükben rettenetet hordó kutyák képe. Iszonyatos látvány felnőttnek is, hát még a gyermeknek! Nem lehetne más megoldást találni? Az öldöklő cégeknek kidobott hatalmas összegeket menhelyek építésére használhatnák, a szállodai maradék pedig eledelül szolgálna, immár bírságolás terhe nélkül.

Molnár Katalin, Kovászna

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2009-07-03: Nyílttér - x:

Tizennyolc éve perelünk (Törvénytelen építkezések)

A Bidiga család immár tizennyolc éve harcol azért, hogy visszakapja egykori jussát Katrosában. Ez idő alatt futkostunk, leveleket küldözgettünk a kézdiszentléleki és a polyáni polgármesteri hivatalhoz, valamint a prefektúrára.
2009-07-03: Nyílttér - x:

Ebmentes játszótereket!

Kitűnő mesterember, fém-, faszerkezetek ,,doktora" panaszkodik kóbor és pórázon tartott ebek ürülékére, melybe lakóhelye környékén, a Szemerja negyedben lépten-nyomon belebotlanak-belelépnek.