Átgondoltan lépjünk az autonómiáért

2009. július 3., péntek, Nyílttér

Olvasom a június 12-i Háromszékben, hogy Aggódik az MPP, és elgondolkodom. Recseg, ropog, csikorog hajónk a Népek tengerén, zászlaját megtépázta a több mint nyolcvan éve fúvó hideg szél.

És mi táborokba verődve, ki az egyik, ki a másik sarokból kiabálunk át meg át egymásnak. Pedig jó lenne, ha az autonómia hajóját egységes erővel és akarattal vezethetnénk szerencsét kínáló vizekre, így talán megtalálhatjuk a Rév felé vezető utat.

Való igaz, hogy a tettek mezején az SZNT—MPSZ kezdeményezte az autonómia első lépéseit, csakhogy kevés gyakorlattal. Előbb inkább el kellett volna menni tanulni azon népekhez, melyek ezt az utat végigjárták. Ami 2007 februárjában közvélemény-kutatás címén nálunk megtörtént, eléggé bizonytalan volt, és ez a bizonytalanság folytatódott tovább. És nem alulról ered, hanem felülről jön, ahol egymásnak ellentmondó nyilatkozatok születnek. Magam is dolgoztam a különböző kampányokban (autonómiaigény, aláírásgyűjtés Tőkés EP-jelöléséhez, választási tennivalók stb.) önkéntesként, legtöbbször reggeltől estig, és azért hozom nyilvánosságra észrevételeimet, hátha a következő zászlóvivő tanulni fog belőlük, és elébb lendítheti hajónkat. A közvélemény-kutatás elhamarkodottan, nem átgondoltan vezényeltetett le, amolyan teszek is meg nem is módra. Ha már megadatott nekünk — Trianon óta először — egy ilyen lehetőség, olyan szintű felmérést kellett volna elvégezni, hogy idővel törvényerőre is lehessen emelni. Ahhoz pedig a megye egész lakosságának megkérdezésére szükség lett volna, de legalábbis 70—80 százalékára.

Úgy gondolom, hogy a velünk együtt élő, de más nemzetiséghez, felekezethez tartozó embertársaink is elvárták volna tőlünk, hogy véleményüket megkérdezzük, de sajnálatos módon nemcsak őket hagytuk ki, hanem még a magyar ajkú lakosság egészét sem kerestük fel.

Példának említeném a községet, amelyben élek. Uzonban még az ötvenszázalékos eredmény sem jött ki, és nem azért, mert sok a betelepedő — ez talán kifogás lehet, de nem mentség. Igaz ugyan, hogy kevés volt a kérdezőbiztos, lámpával kellett keresni az embereket, de ahogy Kézdiszéken elhúzódott a felmérés, nálunk is rá lehetett volna szánni még egy-két vasárnapot, s nem azzal kibújni a feladat alól, hogy ,,márpedig engem nem fog kacagni az RMDSZ, hogy egy csirkésdobozzal járkálok". Tudok olyan kis faluról, ahol a kérdezőbiztosok éppenséggel RMDSZ-tagok voltak, és tették dolgukat.

Jómagam sok olyan emberrel találkoztam az EP-jelöléshez szükséges aláírásgyűjtés közben, aki rám kérdezett: hozzájuk nem megyünk autonómiaügyben, náluk miért nem járt senki? Volt, aki azt panaszolta, hogy a kérdezőbiztos a jobbról meg balról lévő szomszédhoz is bement, csak őket kerülte el... Természetesen, egy bizonyos ideig a székházban is lehetett véleményt nyilvánítani, no de még nem vagyunk eléggé öntudatosak ahhoz, hogy befáradjunk egy igenre. Ám ha már házhoz mentünk, ez minden lakónak kijárt volna, merthogy mi kértük az emberektől véleményüket, és nem fordítva, nem a lakosság fordult az SZNT—MPSZ-hez. Csak akkor érdemes hát bármihez hozzáfogni, ha biztosak vagyunk önmagunkban és céljaink tisztaságában, nyitottak más nemzetiségű embertársaink iránt, akik kisebbségben élnek megyénkben, ám országos szinten mégis többségben. Kérdezem az SZNT—MPSZ akkori vezetőségétől: miért nem lehetett a felmérést kiterjeszteni a megye román többségű településeire is? Őszintébb és alaposabb munkával nem 210 000 ember véleményét lehetett volna összegyűjteni, hanem ennek sokszorosát is.

Az autonómiát nem egy és nem tíz ember szokta kivívni, hanem egy egész közösség. Ennek a közösségnek nem a pártbeli hovatartozását kell szem előtt tartani. Az emberek mindig jók, a mindenkori politika lehet esetenként jó, esetenként rossz. Bizonyos ideig hatalmon lévő politikusok eszméi mulandóak, nekünk, kisembereknek viszont továbbra is egymás mellett kell élnünk, és nem mindegy számunkra, hogy gyűlöletben-e vagy békességben.

VERES IBOLYA, Uzon

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1081
szavazógép
2009-07-03: Nyílttér - x:

Ebmentes játszótereket!

Kitűnő mesterember, fém-, faszerkezetek ,,doktora" panaszkodik kóbor és pórázon tartott ebek ürülékére, melybe lakóhelye környékén, a Szemerja negyedben lépten-nyomon belebotlanak-belelépnek.
2009-07-03: Nyílttér - x:

Meztelen igazság - Simó Edmund

Mint azt már régóta tudjuk — s ha nem, akkor sejtjük —, az igazság meztelen. Csak jobban oda kell figyelni a dolgokra, és azonnal észrevehetjük, hogy a király is meztelen, nem visel egyetlen ruhadarabot, cipőfűzőnyi tangát sem, vagy ha igen, azt is csak azért, hogy az igazság érdekében bármikor levetkőzhesse. Értünk. Alattvalóiért. Rajongóiért. Hogy megcsodálhassuk remekbe szabott, kisportolt, muszklis vonalait. Mert az igazság úgy szép, ha látjuk a kontúrjait…