Nyugdíjjátszma

2007. augusztus 13., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

Bár a szeptember eleji, illetve jövő évi nyugdíjemelésről nagy lendülettel nyilatkoznak politikusok, a médiajelentések zöme is arról szól, hogy az öregségi járulék jelentősen nő — a mezőgazdasági nyugdíjak esetében egyenesen megduplázódást emlegetnek —, magát a folyamatot ismerő nyugdíjpénztári szakemberek sokkal visszafogottabban szólanak.

Egyrészt tudják, hogy a nyugdíjszámítási folyamat bonyolult, több tényezőn múlik, hogy egyénenként milyen mértékben visz majd több pénzt a postás, másrészt nem a hangzatos szavak emberei, hanem munkába süllyesztett közhivatalnokok, akik még nem látják a jövő évi társadalombiztosítási költségvetést sem. A jövőt illetően pedig csak arról beszélnek, hogy a mezőgazdasági nyugdíjak megkétszereződéséről szóló hír egyszerűen nem igaz, emelkedés persze várható, de annak mértéke majd szeptember folyamán derül ki.

Valójában a közel félszázezres háromszéki nyugdíjas-társadalom legelesettebb rétegének tekinthető az egykori téeszekben munkálkodó, többnyire falun élő emberek népes csoportja, hiszen hat és fél ezernél többen vannak, akiknek kizárólagosan a mezőgazdasági nyugdíjból kell megélniük, abból, amit már 2004-ben egyszer valóban megdupláztak, de így is siralmasan alacsony maradt, hiszen megyei átlagértéke mindössze 133 lej. Nem mintha az állami nyugdíjasok látványosan jobban élhetnének, hiszen az átlagjuttatás csupán 360 lej, a jelenlegi nyugdíjpont értékénél (ez 396,2 lej) is kevesebb. S hogy mennyire szegény Háromszék, mutatja az a szigorú költségvetési tény is, hogy a megyei társadalombiztosítási kassza havi átlagos hiánya 4—5 millió lej (régi értékben ez 40—50 milliárdnak felel meg), azaz csak az itteni befizetések nem elegendőek a megyehatáron belüli nyugdíjak kifizetéséhez.

Egy szó, mint száz, a nyugdíjemelésekről, újraszámításokról szóló fejezetek valóban módosítottak, módosítanak a havi juttatásokon, de ezek többnyire kis nagyságrendű, általában néhány tíz lejes emelést jelentenek. Ami életszínvonalbeli változáshoz távolról sem elég, legfennebb politikai nyilatkozatok pufogtatásához. Az idősek pedig elégedetlenek, joggal, hiszen harminc-negyven év munka után nyomorogniuk, kuporgatniuk kell. Nem is az a baj tehát, hogy nem értik a nyugdíjszámítás aritmetikáját, hanem hogy ez a művelet számukra sosem fog elegendő pénzt hozni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-08-13: Közélet - Iochom István:

Kézdialmási falunapok

Kézdialmás Polgármesteri Hivatala és a Kelemen Didák Általános Iskola a múlt hét végén második alkalommal szervezte meg a falunapokat, melyekre nyolcvannégy szíhalmi és püspökszilágyi vendég érkezett. Szombaton délelőtt változatos sportversenyeket és minifoci-bajnokságot szerveztek.
2007-08-13: Közélet - Ferencz Csaba:

Rendszerváltást sürgetnek (Véget ért az EMI-tábor)

A hiteles külképviselet megvalósítása a tét — szögezte le Tőkés László az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások kapcsán az EMI-táborban, ahol a szombati nap a politikáról szólt.