Véget ért az EMI-táborRendszerváltást sürgetnek

2007. augusztus 13., hétfő, Közélet

A hiteles külképviselet megvalósítása a tét — szögezte le Tőkés László az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások kapcsán az EMI-táborban, ahol a szombati nap a politikáról szólt.

Az Európai Parlamentben lehetséges érdekérvényesítésről szóló vitát az egy nappal korábbi tárgyalás tematizálta. Nem csoda, hiszen mind Szilágyi Zsolt, Tőkés László kampányának vezetője, mind Toró T. Tibor EMNT-alelnök tagja volt a püspököt támogató szervezetek küldöttségének. A jelölt maga felszólalásában nem rejtette véka alá, hogy nehéz a döntés, ami az RMDSZ ajánlatát illeti, ám mindig azt tartja szem előtt, hogy a célkövető és nem a helyzetkövető magatartásból következzenek a döntések. Tőkés szerint nem az összefogás, hanem a hiteles külképviselet megvalósítása a tét, ilyen értelemben nem a listára való felkerülésről, hanem egy hosszabb távú együttműködésről folynak tárgyalások.

Ha rendszerváltás értékű eredményeket lehet elérni, akkor van értelme a megegyezésnek — szögezte le Szilágyi Zsolt, mert így közelebb kerülünk a demokrácia alapjához, a pluralizmushoz. A kampányfőnök ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy a tárgyalás utáni RMDSZ-es sajtónyilatkozatok a másik fél tárgyalási őszinteségét kérdőjelezik meg, hiszen az egyik legfontosabb elvi eredményt, a pluralizmus elismerését máris értelmezték a tárgyalópartnerek. Toró T. Tibor szerint is az EP-választások a lényeget tekintve ürügyet szolgálnak arra, hogy az erdélyi magyar belpolitikai folyamatokat jó irányba lehessen befolyásolni. A Tőkést támogató feltételcsomag valójában a rendszerváltás csomagja, a sikeres egyeztetés pedig az erdélyi magyar politika gyökeres megváltozását hozhatja — mondta Szilágyi Zsolt.

A vita során az előadók az egységegyezség lehetőségeit is körüljárták. Tőkés László úgy fogalmazott, hogy csakis a nemzeti értékek menti egység képzelhető el, korántsem a román titkosszolgálati segítséggel ,,kitenyésztett" komprádorok által erőltetett álegység, amely valójában szétverte a valódi egységet. A püspök szerint az álegység nevében ugyanazok most a történelmi egyházak közé kívánnak éket verni.

A vitán többek között felszólalt Eva Maria Barki nemzetközi jogász is, aki azt kérte számon, hogy a tárgyalási csomag túl bonyolult, holott egyetlen kérdésről, az önrendelkezésről kellene szólnia. Válaszában Szilágyi Zsolt kifejtette: a hazai magyar közéletben még egyetlen szervezet sem tűzte zászlajára a külső önrendelkezést, hiszen közmegegyezéssel a belső önrendelkezésben, vagyis a különböző autonómiaformákban látták és látják a megoldást. A vita után egyébként a Tőkés Lászlót jelölő szervezetek képviselői egyeztettek, amelynek eredményéről ma adnak ki közleményt.

A szombati napon az egyetem kérdése, a kettős állampolgárság ügye, a csángó­kérdés különböző vetületeit vitatták meg a résztvevők, míg a zárónap a magyarországi belpolitika, illetve az erdélyi ifjúságpolitika ügye került terítékre, az éjszakába nyúló koncerteken pedig neves együttesek muzsikája dobogtatta meg a kikapcsolódni vágyó táborlakók szívét és dobhártyáját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-08-13: Máról holnapra - Mózes László:

Nyugdíjjátszma

Bár a szeptember eleji, illetve jövő évi nyugdíjemelésről nagy lendülettel nyilatkoznak politikusok, a médiajelentések zöme is arról szól, hogy az öregségi járulék jelentősen nő — a mezőgazdasági nyugdíjak esetében egyenesen megduplázódást emlegetnek —, magát a folyamatot ismerő nyugdíjpénztári szakemberek sokkal visszafogottabban szólanak.
2007-08-14: Gazdakör - Incze Péter:

A sikeres silóerjesztést befolyásoló tényezők (Idényben)

A silózás szempontjából egyedül a tejsavtermelő baktériumok tekinthetők hasznosnak, minden egyéb mikrobacsoport működése káros, mert növelik a silózás veszteségét, termékeikkel rontják a siló minőségét, etethetőségét. A tejsavtermelő baktériumok elsősorban levegőtlen (anaerob) körülmények között képesek erjeszteni, azaz szénhidrátokból tejsavat előállítani.