Amerikai vízum

2007. augusztus 14., kedd, Máról holnapra

Bosszúság és öröm forrása lehet az amerikai vízumkérés azon túl is, hogy a vízumkötelesség elvileg is megalázó, a bizalmatlanság és kiszolgáltatottság érzésének erősítője. A témának ez a megközelítése ránk, vízumkötelesekre jellemző. Az Egyesült Államok más szempontból kezeli ezt az ügyet.

Bizonyos Amerika-ellenes körök és erők igencsak rászolgáltak arra, hogy a mi fogalmaink szerint felmérhetetlen nagyságú összegeket fordítsanak a gyanús elemek és csoportok kiszűrésére. A kérdés azért bonyolult, mert a közismert terrorcselekményeket vagy az idejében meghiúsított akciókat nem mindig a vízumért folyamodók vagy a beutazók követik el. Sokan nem tudják, mit kezdjenek azzal, hogy az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában honosodott, magas képzettségű emberek, orvosok, mérnökök, többdiplomás értelmiségiek miért képesek ilyen iszonyatos, a mi keresztény értékrendünk szerint az emberiség ellen elkövetett bűntettekre, mert az szinte mellékes, hogy egy részük önmagát is elpusztítja.

Mi, kelet-európaiak szerencsére nem ebbe a kategóriába tartozunk, de szerencsétlenségünkre egyéb rossz szokásaink miatt kell a vízumszerzés megaláztatásait végigélnünk. Bush elnök a múlt héten aláírta ugyan a vízummentességről szóló törvényt, de ezt egyelőre nem alkalmazzák mindaddig, amíg országaink visszautasított vízumkéréseinek aránya meghaladja a tíz százalékot. Ebben Románia európai listavezető a maga 34,1 százalékos kérés-visszautasításával.

A mi esetünkben nem a terrorcselekmények elkövetésétől tartanak az amerikaiak. Az egyik fő okot Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő fogalmazta meg: a lengyelek még mindig nem jönnek időben vissza az Egyesült Államokból, és most ezért fizetünk. (Tudnunk kell, hogy az amerikai tartózkodás idejét a megszerzett vízum esetében is a belépés színhelyén döntik el a Bevándorlási Ügyek Hivatalának emberei. Azt a cetlit, amelyet kapoccsal rögzítenek az útlevélbe, meg kell őrizni, mert egyébként hiába rendelkezik valaki tíz évig érvényes vízummal, azt kockáztatja, hogy a következő belépéskor elutasítják a kinti tartózkodást.)

Azoknak is a lengyel kormányfő szavaira kellene figyelniük, akik megszerezték a vízumot: a kinti szabálytalansággal az itthoni kérelmezők esélyeit csökkentik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2617
szavazógép
2007-08-14: Közélet - Iochom István:

Orgonaszentelés Haralyban

Vasárnap a 12 órakor kezdődő szentmisén újra megszólalt a XV—XVI. században épült, 1796-ban kibővített haralyi templom évek óta néma orgonája. Haraly a környező falvakhoz hasonlóan régi település, és érdekessége, hogy míg másoknak a századok során változott a különféle okiratokban felbukkanó hivatalos neve, a brassói Johannes Honterus 1532-es térképén már a mai formában örökítette meg Haraly nevét.
2007-08-14: Közélet - Bodor János:

Vigadalom Zabolán

Az elmúlt hét végén két napig vigadott Zabola apraja-nagyja, s a szomszédos falvakból is számos fiatal vett részt az immár ötödik alkalommal megrendezett falunapok rendezvényein. A szervezők gondoskodtak minden korosztálynak és ízlésnek tetszetős szórakoztató, zenés-táncos műsorokról és koncertekről — az újonnan befödött színpadon —, a futballrajongók is szurkolhattak kedvenc csapataiknak, sőt, egy igen érdekes ügyességi autóversenyt is láthatott a közönség.