Hírbörze

2007. augusztus 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Növekvőben a kamara

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 20-án megtartott évi közgyűlésén közölték, hogy a vállalkozói szerveződésnek 266 tagja van, huszonhat százalékkal több, mint 2006 közepén. E növekedés tekintetében a háromszéki kamara országos viszonylatban az első tíz között található. A háromszéki kamara tagjai 18 500 alkalmazottat foglalkoztatnak, s ők valósítják meg a megye exportjának több mint nyolcvanöt százalékát, összesen negyvenmilliárd euró értékű árut juttatnak külföldre. A szövetség tagjainak zöme az iparban, szolgáltatásban és kereskedelemben tevékenykedik.

Britek a Domónál

Az elektrotechnikai és háztartási cikkeket forgalmazó kézdivásárhelyi Domo Retail cégnek a 75 százalékát az amerikai RAEF befektetési alaptól átvette a Brit Befektetési Alap (EIB) — adja hírül a kamara. A huszonöt százalékos kisebbségi csomag továbbra is az alapítók kezében marad, köztük Szarvadi Loránd vezérigazgató, Szarvadi Zsuzsanna fejlesztési igazgató, Hegedüs Ferenc, valamint Alexandru Mnohoghitnei pénzügyi igazgató. A Domo Retail a hazai piac harmadik helyezettje, a háromszéki kamara tagja, ennek szponzorai közé is tartozik, legutóbb az árutőzsde helyi termináljának felszerelését segítette, melyen majd burgonyát adhatnak-vehetnek. A Domo alapítói jelenleg a bálványosi volt Kárpátok, majd Best Western Szállót korszerűsítik, melyre kb. kétmillió eurót költenek.

Burgonyaring

Júliusban Kézdivásárhelyen találkoztak a kamara, a Román Árutőzsde bukaresti képviselői és a megye főbb burgonyatermesztői. Ezt követően nyitották meg annak az együttműködési szerződésnek az aláírását, mely a tőzsdén a burgonyaring beindítását eredményezné. A szerződést elsőként Bajcsi Ákos, a kézdivásárhelyi Timate, Dragoş Oprea, a zabolai Prius, valamint Péter László, az M & P Agro cég képviselője írta alá. A tőzsde képviselői augusztusban is találkoznak a termesztőkkel, a burgonyaring előreláthatóan szeptemberben indul.

Kézdi Expó

Cégek jelentkezését várják augusztus 27-ig a Kézdi Expó 2007 kiállításon való részvételre, amelyre a Kézdivásárhelyi Napok alkalmával kerül sor szeptember 14—16. között a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központban. Bővebb információk: Asimcov, Kézdivásárhely, 12-es Udvartér 1. szám, telefon: 0267/364 207; 0745 548 286; e-mail: kv@asimcov.ro. Kapcsolattartó: Simon Ilona.

Idegenforgalmi képzés

Az Asimcov közreműködésével a zalaegerszegi üzleti szakközépiskola keretében több szakra jelentkezhetnek erdélyi diákok. A képzés érettségivel nem rendelkezők részére is elérhető. Az idegenforgalmi szakterületen figyelemre méltó a kétéves idegenforgalmi technikusképzés, hiszen a technikusi végzettség segítségével kiváltható az idegenvezetői engedély is. Továbbá a képzésre ráépíthető az idegenforgalmi menedzser szak, így a résztvevők két év alatt három, államilag elismert végzettséget is megszerezhetnek (idegenforgalmi technikus, idegenforgalmi menedzser, idegenvezető). Az évközi és a nyári gyakorlatokat Hévíz, Keszthely (Balaton), Zala megye neves szállodáiban tartják. Kedvezményes kollégiumi ellátásra van lehetőség, a képzés 22 éves korig tandíjmentes. A tanulóknak diákigazolvány jár, amely utazási és egyéb kedvezményekre is feljogosít. Érettségivel nem rendelkezőknek 16 éves kortól az informatikai hálózatrendszer-telepítő és a bolti eladó képzéseket ajánlják. Jelentkezni az Asimcov vállalkozói szövetség sepsiszentgyörgyi székhelyén (Martinovics utca 2. szám) lehet augusztus 29-ig.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 243
szavazógép
2007-08-15: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Megingott a hitelpiac (Kilátó)

Összesen 260 milliárd dollárnyi pénzt pumpáltak a gazdasági nagyhatalmak központi bankjai a pénzpiacokba csütörtökön és pénteken. Ez nagyobb léptékű beavatkozást jelent, mint amennyibe a 2001. szeptember 11-i tragédia okozta sokk került.
2007-08-15: Riport - B. Kovács András:

Közbirtokosságok az interbellumban

Bepillantás egy költségvetésbe
Egy nem túl nagy közbirtokosság közgyűlésén vettem részt nemrég, és elámultam az előző évi költségvetés felsorolt tételei hallatán.