A körmére néznek Sarkozy feleségének

2007. augusztus 16., csütörtök, Világfigyelő

Parlamenti vizsgálóbizottság elé idézhetik Cécilia Sarkozyt, a francia elnök feleségét. A líbiai alkuról faggatnák, amellyel állítólag hozzájárult a halálra ítélt bolgár ápolók kiszabadításához. A francia ellenzék a jövő hónapban akarja meghallgatni Sarkozy feleségét arról, hogy mit ígért Líbiának a francia állam, és egyáltalán mire terjedt ki a férjétől kapott megbízása.

Cécilia Sarkozy már korábban kijelentette, hogy nem kíván hagyományos elnökfeleség lenni. Közvetítői szerepét azonban sokan támadták Franciaországban. Nicolas Sarkozy amerikai nyaralását is félbeszakította, hogy tagadja azt az állítást, miszerint Franciaország a legújabb technológiával működő atomerőművet építene a líbiai partokon. Párizs megerősítette, hogy valóban ígért atomreaktort, de az a sós tengervíz ivóvízzé alakításához használható, és megépítése úgymond független a bolgár ápolók ügyétől. A francia államfő többször is tagadta, hogy titkos kereskedelmi megállapodást kötöttek volna Moammar Kadhafi líbiai vezetővel a bolgár egészségügyi dolgozók kiengedéséért. Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám azonban azt mondta, hogy a kereskedelmi egyezmények részét képezték a bolgárok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásnak. Állítását Tripoli később tagadta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-16: Világfigyelő - x:

Kilátástalan állapotban a magyar gazdaság

A Fidesz szerint kilátástalan állapotban van a magyar gazdaság, és bebizonyosodott, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott — mondta Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.
2007-08-16: Világfigyelő - x:

Terrorcsoporttá minősítette az USA Irán elithadseregét

Terrorcsoporttá nyilvánította az iráni elit haderőt, a teokratikus rezsimhez hű Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok. Az eddig példátlan lépést — hivatalos haderőt még sosem minősítettek terrorcsoportnak — a Forradalmi Gárda fokozódó iraki és afganisztáni szerepével indokolják — írja a Washington Post.