Terrorcsoporttá minősítette az USA Irán elithadseregét

2007. augusztus 16., csütörtök, Világfigyelő

Terrorcsoporttá nyilvánította az iráni elit haderőt, a teokratikus rezsimhez hű Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok. Az eddig példátlan lépést — hivatalos haderőt még sosem minősítettek terrorcsoportnak — a Forradalmi Gárda fokozódó iraki és afganisztáni szerepével indokolják — írja a Washington Post.

A lap értesülései szerint egyébként a Forradalmi Gárda terrorcsoporttá minősítése a Bush-kormányzaton belül is komoly vitákat váltott ki. Hetekig folytak a tárgyalások arról, hogy a 125 000 fős gárda egészét vagy csak a diverzáns műveletekért felelős, Irakban fegyverszállítóként jelen lévő, a Hezbollah terroristáit is kiképző Kudsz Kommandót. Hírügynökségi jelentések szerint ugyan még folynak a tárgyalások a részletekről, de az már biztos, hogy a gárda egészét terrorcsoportnak minősítették.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-16: Világfigyelő - x:

A körmére néznek Sarkozy feleségének

Parlamenti vizsgálóbizottság elé idézhetik Cécilia Sarkozyt, a francia elnök feleségét. A líbiai alkuról faggatnák, amellyel állítólag hozzájárult a halálra ítélt bolgár ápolók kiszabadításához. A francia ellenzék a jövő hónapban akarja meghallgatni Sarkozy feleségét arról, hogy mit ígért Líbiának a francia állam, és egyáltalán mire terjedt ki a férjétől kapott megbízása.
2007-08-16: Világfigyelő - x:

Leváltják Edison körtéjét

A körtének vége. Az ipari forradalom legnagyobb világítástechnikai találmányát, Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága. Az ok: az izzók sokkal több áramot fogyasztanak, mint a gáztöltésű fény- és energiacsöves, ma már CE jelzésű világítótestek. A határidőt elsősorban a gyártók kérésére választották.