Leváltják Edison körtéjét

2007. augusztus 16., csütörtök, Világfigyelő

A körtének vége. Az ipari forradalom legnagyobb világítástechnikai találmányát, Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága. Az ok: az izzók sokkal több áramot fogyasztanak, mint a gáztöltésű fény- és energiacsöves, ma már CE jelzésű világítótestek. A határidőt elsősorban a gyártók kérésére választották.

Az európai háztartások 97 százalékában még mindig a hagyományos, energiatakarékosnak nem nevezhető, viszont jutányos áron kapható villanykörte világít. A felhasznált energia jó része nem fényként hasznosul bennük — egy wattból mindössze ötszázalékos hatásfokkal tizenöt lumen fényt sugároznak —, hanem hővé alakul. A villanykörték tehát jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, akárcsak az erőművek.

Andris Piegals, az Európai Unió energetikai biztosa elégedetlen az európai izzógyártók által vállalt határidővel, szerinte a cserét négy év alatt kellene lebonyolítani. Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában jobban készülnek a gyors cserére, és máris sokféle energiatakarékos világítóeszköz közül válogatnak.

Az egyik vezető fénycsőgyár LED-nek nevezett (light emitting diode = fényt kibocsátó félvezető) világítótestei egy watt energiával 75 lumen fényt sugároznak, de már kísérleteznek az OSTAR LED-ekkel, amelyek vékony felső rétegére tükrözik a fotonokat, s ezáltal 150 lumen/wattal sugároznak, higanymentesek és 60 000 óra az élettartamuk.

Egy másik cég hatvanas kompakt, hármas spirálban csavarodó fluoreszkáló izzói már nemcsak egy színben készülnek, hanem a piros-zöld-kék színek ,,háló hatásával". A kísérletezés alatt álló Alto II típusúakban — a korábbi 3 milligrammal szemben már csak 1,7 milligramm lesz a higany.

Az amerikai és japán cégek viszont világítótestek, körték helyett világító lapokkal, felületekkel kísérleteznek, amelyek fényét OLED-ek, organikus, szerves LED-ek sugározzák. Ezekkel a teljes színskála bármely színe előállítható, sőt, felületeken vagy azok részein, akár váltakozva és automatikusan is cserélhető a szín. Főleg feliratok, hirdetések számára nyújt ez mutatós és olcsó üzemű, környezetkímélő világítást. Ezen kívül kialakították már a nedvességre érzékeny OLED-ek vízkizáró, átlátszó bevonatát is. Úgy tervezik, hogy 2010-re a boltokba kerülhetnek az új OLED táblák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-16: Világfigyelő - x:

Terrorcsoporttá minősítette az USA Irán elithadseregét

Terrorcsoporttá nyilvánította az iráni elit haderőt, a teokratikus rezsimhez hű Forradalmi Gárdát az Egyesült Államok. Az eddig példátlan lépést — hivatalos haderőt még sosem minősítettek terrorcsoportnak — a Forradalmi Gárda fokozódó iraki és afganisztáni szerepével indokolják — írja a Washington Post.
2007-08-16: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Mészárlás Irakban
Legalább kétszáz halálos áldozata van annak a merényletsorozatnak, amelyet üzemanyagot szállító tartálykocsikkal követtek el öngyilkos merénylők kedden a jazidi szekta tagjai ellen az északnyugat-iraki Moszul térségében fekvő falvakban — közölte a közeli Szindzsár város polgármestere.