Röviden

2007. augusztus 16., csütörtök, Világfigyelő
Mészárlás Irakban

Legalább kétszáz halálos áldozata van annak a merényletsorozatnak, amelyet üzemanyagot szállító tartálykocsikkal követtek el öngyilkos merénylők kedden a jazidi szekta tagjai ellen az északnyugat-iraki Moszul térségében fekvő falvakban — közölte a közeli Szindzsár város polgármestere.

A több mint kétszáz sebesült ellátásában a térségben állomásozó amerikai erők is segédkeznek. A polgármester szerint az áldozatok száma még tovább növekedhet, mert sokan hevernek még a romok alatt, és legalább harminc épület dőlt össze a robbantásokban. A helyi illetékesek szerint négy robbantás történt helyi idő szerint este nyolc óra körül Moszultól 120 kilométerre nyugatra. A merénylők egy-egy tartálykocsival a város különböző negyedeiben hajtották végre támadásaikat a szekta tagjai ellen, gyors egymásutánban repítve a levegőbe járműveiket. A jazidi szekta hívei javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki.

Az Egyesült Államoknak nem érdeke

Az Egyesült Államoknak nem áll érdekében, hogy segítsen a palesztin állam létrehozásában — fejtette ki véleményét a Foreign Affairs szakfolyóiratban Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere, aki a Republikánus Párton belül harcban áll az elnökjelöltségért. Giuliani szerint ugyanis a leendő palesztin állam támogatást fog nyújtani a terrorizmusnak, és ezért az iszlamista terroristák által fenyegetett Egyesült Államoknak nem érdeke az önálló palesztin állam megteremtése. Palesztina csak abban az esetben nyerheti el az államiságot, ha megfelelően kormányozzák, valamint ha világos kötelezettséget vállal arra, hogy a terrorizmus ellen harcol, és hitet tesz amellett, hogy békében kíván élni Izraellel — fejtette ki írásában Giuliani.

Németországban dolgozik az olasz maffia

Megöltek hat olasz származású férfit tegnap hajnalban a nyugat-németországi Duisburgban — erősítette meg a rendőrség sajtótájékoztatón. Sajtóértesülések szerint az olasz és a német hatóságok közösen megállapították: a hat férfi a calabriai maffia, a Ndrangheta egyik olyan családjához tartozik, amely részese egy alvilági leszámolássorozatnak. A német rendőrség nem erősítette meg a maffiakapcsolatról szóló híreket, mint mondták: egyelőre minden irányban folyik a nyomozás. Megerősítették viszont, hogy az áldozatok Calabriából származnak, öten németországi lakosok voltak. Az első beszámolók szerint fejlövéssel végeztek az áldozatokkal, később azonban ismertté vált, hogy több lőtt sebet is találtak rajtuk. Az áldozatokról kiderült az is, hogy többen közülük rokoni kapcsolatban álltak egymással. A duisburgi mészárlás után előrelátható, hogy a következő napokban erőszakhullám bontakozik ki Calabriában — véli Francesco Forgione, az olasz maffiaellenes bizottság elnöke.

NASA-remények

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA továbbra is reméli, hogy nem lesz szükség az Endeavour űrrepülőgép ama hőcsempéjének megjavítására, amely indításkor sérült meg. Mint John Shannon, a mostani küldetés felelőse elmondta: azt követően mondhatják ki a végső szót, hogy laboratóriumban minden olyan aerodinamikus és hőtani vizsgálatot elvégeztek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy megállapítsák: a visszatéréskor a Föld sűrű légkörébe belépő űrsikló külső burkát milyen hatások érhetik, és a hőpajzs mennyire tud ellenállni azoknak. A NASA mérnökei tulajdonképpen már el is végezték ezeket a feladatokat, de számításaikat független szakemberekkel ellenőriztetik.

Angela Merkel Budapestre látogat

Jövő kedden egynapos látogatásra Magyarországra érkezik Angela Merkel német kancellár — közölte Daróczi Dávid a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Elmondta: Angela Merkel augusztus 21-én kétoldalú tárgyalásokat folytat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a két ország aktuális politikai kérdéseiről, valamint az időszerű uniós ügyekről. Tájékoztatása szerint a német kancellár előadást tart az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-08-16: Világfigyelő - x:

Leváltják Edison körtéjét

A körtének vége. Az ipari forradalom legnagyobb világítástechnikai találmányát, Thomas Alva Edison 1879-ben szabadalmaztatott izzószálas villanykörtéjét 2015 után a múzeumokba kívánja száműzni az Európai Unió energiaügyi hatósága. Az ok: az izzók sokkal több áramot fogyasztanak, mint a gáztöltésű fény- és energiacsöves, ma már CE jelzésű világítótestek. A határidőt elsősorban a gyártók kérésére választották.
2007-08-16: Közélet - Ferencz Csaba:

Reklámozzák Székelyföldet (Táblaháború)

Még hivatalosan fel sem tették, máris vihart kavart a kökösi megyehatáron ma délután Markó Béla jelenlétében avatandó reklámtábla.