Az élelmiszerpánik és baljós háttere

2007. augusztus 16., csütörtök, Máról holnapra

Amióta július végén svájci cégek riasztották az unió azon államait, melyekben forgalmazzák termékeiket, figyelmeztetve, hogy bizonyos svájci cégek gyártotta élelmiszerekben dioxin és más, egészségre káros (rákkeltő) anyagok találhatók, kitört a pánik.

Utána német majd legújabban svéd cégek is jelezték, hogy egyes termékekben, egy szójás csokoládéban vagy (ez a nap híre!) egy kapucsínófajtában is található a rettegett dioxin, amely ellen egyebekben az unióban évek óta elkeseredett harc folyik, igyekeznek kiszűrni, amennyire lehet. Csakhogy mennyire lehet, és lehet-e? Az elmúlt két hét botránykrónikája bebizonyította — ez legalább megnyugtató! —, hogy az uniós riasztólánc működik, mivel az érvényben lévő törvények szerint a gyártó cégek felelősek az általuk termelt élelmiszerek minőségéért, óriási kockázatot vállalnak, ha nem jelentik azonnal a gyanús vagy gyanúba keveredő élelmiszereikről, hogy feltételezhetően az egészségre káros anyagokat tartalmaznak. Ezután az egyes tagországokban — ahol ezeket a készítményeket forgalmazzák — megkezdődik a laboratóriumi vizsgálat, amely hol (részben) megnyugtató eredményt hoz, mint legújabban Magyarországon, ahol a gyanús élelmiszerekről kiderült, hogy mégsem tartalmaznak olyan mennyiségben mérgező anyagot, hogy az káros lehet az egészségre, de a fogyasztó mégsem nyugodhat meg, mert jön az újabb hír vagy rémhír, újabb készítmények keverednek gyanúba, kerülnek le a nagy áruházláncok polcairól, s kezdődik az újabb minuciózus ellenőrzés. Egy bizonyos: ha a riasztólánc jól is működik, az élelmiszerek forgalmazása körül már nem ilyen megnyugtató a helyzet. Az unió egyetlen piac, különféle nagy áruházláncok különböző, sokszor ellenőrizhetetlen forrásokból szerzik be termékeiket, bízva a gyártóban. Hogy ez a bizalom nem mindig megalapozott, mutatják az elmúlt hetek eseményei is. De ezenfelül is gond van az élelmiszer-forgalmazás körül, nagyon sokszor lejárt szavatosságú termékeket tartanak a polcokon, a nagy augusztus eleji magyarországi áruház-ellenőrzések meggyőzően bizonyították ezt, s felmerültek a védekezés különféle formái, hogy nyilvánosságra hozzák a gyanúba keveredő forgalmazó cégek nevét, hogy növelik a bírságokat, de valami elindult a közös európai piacon, s repül, mint egykor Toldi kezéből a nehéz kő. És ki tudja, ki tudhatja, hol áll meg? Legújabban egy önmagában veszélytelen mellékanyag, az Indiából, Pakisztánból, Afrikából, Dél-Amerikából behozott guargumi keveredett gyanúba, amelyet kiváló zselésítő tulajdonságai miatt számos élelmiszer segédanyagaként is felhasználnak. Szakértők szerint a guargumi kétféleképpen lehet szennyezett, a szállítás során környezeti hatások érik, vagy — s a német szójás csokoládéital példája bizonyítja — a gyártás során kerül dioxin bele. Hogy ez miként lehetséges, sejtelmünk sincs. Egy bizonyos: a pánik nő, mint a mesebeli kisgömböc, a fogyasztó pedig áll a polcok előtt, és töpreng. Legjobb lenne nem is enni, a cigány is erre akarta rászoktatni a lovát, igaz, amire megszokta volna — felfordult...

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1923
szavazógép
2007-08-16: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyi lány lett a Balaton szépe

Idén dr. Finta Eszter Klára fejére került a kilencedik Sió Miss Balaton verseny szépségkirálynőjének járó korona. A gelencei származású, huszonhárom éves jogász 1984. augusztus 10-én született Kézdivásárhelyen, de csak az első osztályt járta a jelenlegi Petőfi Sándor Általános Iskolá­ban, tizenhét éve Budapesten él.
2007-08-16: Közélet - Ferencz Csaba:

Értékelt bátorság, üdvözölt érdeklődés (Nyilatkozott az RMDSZ csúcsvezetése)

Markó Béla RMDSZ-elnök tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: értékeli Traian Băsescu bátorságát, amellyel a Hargita és Kovászna megyében tett néhány napos látogatás után azt állítja, ismeri a székelyek problémáit, amire az RMDSZ 17 éve próbál megoldásokat találni. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a DP és az államelnök támogatni fogja a kisebbségi törvény elfogadását.