Székely-indiánok a besenyői erőd mellett

2009. augusztus 28., péntek, Nyílttér

A medvetestvérek rossz híre miatt rezervátumba kényszerült az idei székely-indián tábor: fel kellett cserélnünk a szabad prériket és erdőket a biztonságosabbnak tűnő erőddel.

A tábor új helyszínére vasparipákon jöttek a résztvevők — legtöbben Ikafalváról, de Csernáton, Papolc, Zabola és Eresztevény népe mellett Sepsiszentgyörgy, Erdővidék, Csíkszék, Homoród környéke, Udvarhelyszék és a Küküllő környéke is képviseltette magát. A megérkezés után a három törzs megosztozott a Besenyő szívében lévő területen, majd elindultak megismerni a szomszéd településeket. Szálláshelyeinkre visszatérve a törzsek összekovácsolásán dolgoztunk, az akadályok legyőzésére irányuló igyekezet közelebb vitt a sikerhez és egymáshoz is. A nyugodalom napján a templomba mentünk, délután pedig élményszínházba. A következő napokon számháború, tudáspróba, métázás, a ló és a foglyok befogása adott alkalmat a törzsi erők összemérésére, változó hadi szerencsével. Az éjszaka és a délelőtti munka fáradtságát a Besenyői-tó hűs vizében áztattuk ki.

A fehérek nagy ünnepére készülve mindannyian megismertük első nagy királyunkat, Istvánt, akit már szentként is tisztelnek. Az államalapító napján a közeli kultikus helyre, az Óriáspince-tetőre zarándokoltunk el. Este a törzsek őrtüzénél is ezen nagy király életéből vett történeteket jelenítettek meg a székely-indián fiatalok. Táborunkat ez alkalommal is több székely ember, alapítvány és szervezet támogatta. Mi, öreg indiánok nyolc nap alatt elsősorban nem oktatni, hanem nevelni próbáltunk.

Bardócz Csaba lelkipásztor

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 965
szavazógép
2009-08-28: Nyílttér - x:

Zavartalanul szennyez a tyúkfarm

Alulírott illyefalvi lakosok azzal a panasszal fordulunk a nyilvánossághoz, hogy a sepsiszentgyörgyi 6-os számú tyúkfarm már több mint egy éve folyékony hulladékot szállít a helységünkhöz tartozó mezőkre; e hulladék tárolása nem törvényes, szennyezi a légkört, és károsítja egészségünket.
2009-08-28: Nyílttér - x:

Két patak fellélegezhet

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület átfogó szemétgyűjtést szervezett augusztus 22—23-án a céhes város környékén. A két nap alatt harmincöt önkéntes mintegy hét kilométeres szakaszt takarított ki a Kászon pataka és a Feketeügy mentén, az eredmény négy traktorutánfutónyi szemét.