Visszaszolgáltatják az oltszemi kastélyt

2007. június 4., hétfő, Közélet

Az oltszemi Mikó-kastélyt a 10-es törvény alapján természetben kérték vissza a család örökösei, Ingeborg Pildner von Steiburg és Georg Emil Schmutzler.

Mivel csak magánvagyont lehet visszaszolgáltatni, a megyei tanács határozatot hozott az ingatlan áthelyezéséről a megye közvagyonából annak magánvagyonába. A kastélyban, melyet a szociális és gyerekvédelmi igazgatóság kezel, jelenleg kisegítő iskola működik.

Mi lesz a kastély és az iskola jövője? — kérdeztük Demeter Jánost, a megyei tanács elnökét. Elmondta: a kastélyt természetesen visszaszolgáltatják, de tárgyalt Ingeborg asszonynyal, aki felajánlotta, hogy bérleti díj ellenében továbbra is működhet ott az iskola. Ez csak átmeneti megoldás — tette hozzá az elnök —, mert nem a mai követelményeknek megfelelő, hogy a gyerekeket ott elszigetelten neveljék. Tárgyalni fog Sepsiszentgyörgy polgármesterével és a tanfelügyelőség vezetőivel, hogy találjanak egy telket a megyeszékhelyen, ahová új iskolát lehet építeni. Ilyen célokra létezik kormányprogram, s annak keretében megoldhatják a kérdést. Az elöljáró arra kérte az örökösöket, amennyiben arról döntenek, hogy a kastélyt eladják, a megyei önkormányzatnak biztosítsanak elővásárlási jogot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 241
szavazógép
2007-06-04: Közélet - x:

Június 4. Legyen a magyar összetartozás napja

A Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója törvényjavaslatot nyújt be ma az Országgyűlésben arról, hogy június 4. legyen a magyar összetartozás napja ― jelentette be Németh Zsolt a trianoni békeszerződés 87. évfordulója alkalmából rendezett tegnapi megemlékezésen.
2007-06-04: Közélet - Hecser László:

Sikeres városnapok

Az időjárás csak részben tartott Barót népével (a péntek esti programot elmosta a jégeső), de nem túlzás kijelenteni, hogy a város ünnepén a kulturális programokat kedvelők, a sportokért lelkesedők vagy éppen csak a felhőtlenül szórakozni vágyók egyaránt megtalálták a maguk számára igazi kikapcsolodást jelentő rendezvényt.