Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 1., kedd, Belföld

HATVANKILENC ÉVVEL EZELŐTT MAGYAR TERÜLET LETT ÉSZAK-ERDÉLY. 1940. augusztus 30-án délután 3 órakor hirdették ki a tengelyhatalmak — Né­metország és Olaszország külügyminiszterei, Joachim von Ribbentrop és Gian Galeazzo Ciano — a bécsi Belvedere-palotában a második bécsi döntést, amely 43 000 négyzetkilométernyi észak-erdélyi területet juttatott vissza Magyarországnak 2,5 millió lakossal. Visszakerült Nagykároly, Nagyvárad, Kolozsvár, Szatmárnémeti és Marosvásárhely, valamint az egész máramarosi terület és a Székelyföld. (Erdély Ma)

ZSUGORODIK A BÉRTÁBLA. Már csak tizenkétszer keresne többet az államfő a szakképzetlen munkásnál, ugyanis a kormány szombati rendkívüli ülésén elfogadta a szakszervezetek javaslatát, miszerint a korábbi 15-ös helyett 12-es lenne a közalkalmazottak számára felállított egységes bértábla legnagyobb szorzója. Ha a kormány szerdai ülésén elnyeri végső formáját az a három törvénytervezet, amelyet a Boc-kabinet kormányzati felelősségvállalással kíván elfogadtatni a parlamentben, akkor Traian Băsescu államfő utódja csak tizenkétszer keresne többet, mint a közszférában alkalmazott szakképzetlen munkások. A kabinet másik megszorító intézkedése kisebb népszerűségnek örvendhet a közalkalmazottak körében: szeptember—december között tíznapos fizetetlen szabadságra küldenék a közszférában dolgozókat, mivel abban reménykednek, hogy ezzel másfél milliárd lejt takaríthatnak meg. (Manna)

BEPERELIK AZ ÁLLAMOT A KÖZALKALMAZOTTAK, ha az arra kötelezi őket, hogy fizetetlen szabadságot vegyenek ki — nyilatkozta Gheorghe Isvoranu, a Spiru Haret Föderáció elnöke. Hozzátette, a köztisztviselők nem fognak önként tíznapos fizetés nélküli szabadságra menni. (Realitatea)

JUHÁSZRA TÁMADT A MEDVE. Súlyos állapotban szállították szombaton a SMURD helikopterével a marosvásárhelyi kórházba azt az 58 éves Hargita megyei juhászt, akit a Gyergyói-medencében megtámadott egy nőstény medve. Az esztena tulajdonosa a hegyről a juhászt a gyergyószentmiklósi városi kórházba szállította, onnan Marosvásárhelyre küldték. A medve kiszakított a nyakából egy részt, s valószínű, hogy a férfi nem fog tudni többé beszélni, mert a hangszálai is megsérültek. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1166
szavazógép
2009-09-01: Közélet - x:

Összegyűlünk néha? (A múlt hét) - Kuti János

Van két pártunk, de ha pártatlanok akarunk maradni, akkor mégsem tudjuk, melyiket válasszuk. Van Magyar Nemzeti Tanácsunk és Székely Nemzeti Tanácsunk, s most mégis tanácstalanok vagyunk. Nagygyűlést is szerveznek kettőt, és azt sem tudjuk, melyikre kellene elmenni.
2009-09-01: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Törvényeket törvényhozók nélkül
Három sarkalatos törvényt kíván a kormány felelősségvállalásával, azaz a törvényhozók beleszólása nélkül megszavaztatni a kormány holnap, a következő hetekben pedig négy másikat — jelentette be Emil Boc miniszterelnök a D-LP tegnapi ülését követően. Első körben az oktatási törvényt, a kormányügynökségek átalakítására vonatkozó jogszabályt és az egységes bértörvényt szeretnék vita nélkül elfogadtatni a parlamenttel, mégpedig holnap.