Bő termés volt ígéretekből

2007. augusztus 17., péntek, Nyílttér

Derék államelnökünknek, miután számos vezetővel volt nézeteltérése (ha jól odafigyelünk, még saját magával is), megértést keresett és talált is vendégfogadó tájainkon. Üröm az örömben (vagy vice versa), hogy a matrózkocsmák mélyén nevelkedett — tehát finnyásnak nem mondható — First Man is elképedt az utaknak csúfolt gödreinken (állítólag a másik szemére is kancsi maradt). Hiányolom, hogy a gyors vizit után nem tehettünk ki a gödrök mellé egypár nemrég pingált táblát: ,,Aici sunt banii Dumneavoastră" (Itt az önök pénze).

Hogy csodás ember, abból is kitűnik, hogy mennyire nem ismeri volt miniszterként a honi útviszonyokat. (Kérje vissza a pénzt tanácsosaitól!)

Nagy érdeme, hogy siralmas állapotainkat egypár ígérettel ünneppé tudta varázsolni, s mi, jámborok még a szólásmondást is elfelejtettük, miszerint az ígéretnek csak a bolond örül. Úgy látszik, az aszály ellenére ígéretekből bő termés volt a Dâmboviţa partján — no, de nem annyira, hogy kisebbségi törvényt és autonómiát is termett volna.

Na, de így is büszkék voltunk, annyira, hogy hallottam, a díszpolgári cím is szóba jött. (No, hiszen ha ő lenne a Dísz-, milyen lehet a többi?)

Sajnálatos, hogy nem járt a hírhedt 131-esen, pedig az iskolapéldája annak, hogyan lesz semmi a fél évszázados ígéretekből. Miután úgy-ahogy kifoltozták a Brassó megyei — addig járható — utat, ellehetetlenítették a közlekedést a főirányba. A pénz eltűnt, a kárnak nincs gazdája.

Mondta valaki, hogy útjainkat már ki lehetne rakni a kátyúkban összetört rugólapokkal. De azt súgta-e valaki, hogy ilyen utakkal tönkretehető egy térség egész gazdasága? — nemcsak a turizmus, de az ipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem.

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de én akkor fogok örülni igazán, ha valóra válnak az ígéretek, és megfelelő utakon autózhatok a megyében keresztül- kasul, s egy gyorsforgalmi úton érkezhetek ki az autópályára (mondjuk, Barót—Alsórákos felé), kikerülve a csorda járta falvakat, hogy ott a gazda szekerével csűrbe vihesse a termést. Enélkül majd úgy fog kinézni a csordás autópálya az úttalan útjaink között, mint piros bársonyfolt a csepűgatyán.

S mivel nem teljes az ünnep egyedül, erre az alkalomra tisztelettel meghívom szerkesztőségük minden tagját — magyar muri lesz, svédasztallal és live cigányzenével, a végén az Internacionálé, így: ,,Semmik vagyunk..."

Merthogy mik leszünk, azt még államtitokként kezelt homály fedi — egy bizonyos, a jövő már nem az, ami volt (amit ígértek).

És addig is fújhatjuk a himnuszunkat a göröngyös utakkal — most már szabad —, a nótánkat, azt más húzza el!

Tisztelettel, és remélem, közelebbről boldog házigazdájuk:

Tölgyes Lajos, Sepsibükszád

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2614
szavazógép
2007-08-17: Nyílttér - x:

Az utca hangja

S. Z. S., Kolozsvár. Sepsiszentgyörgyi rokonaimnál nyaralok. Szerda este kilenc óra körül lesétáltam a városba, amikor a Váradi József utca felől levonuló tucatnyi futballrajongó (sportklub zászlóját lobogtatták, s éltették kedvenceiket) ütni-verni kezdett. Futásnak eredtem — már a főtéren jártam —, be a Tribel vendéglő kerthelyiségébe, leültem egy asztalhoz. Gondoltam, így megmenekülök tőlük... csak nem rontanak rám.
2007-08-17: Nyílttér - x:

Túl zajos a Cinema Club diszkó

A múlt héten csütörtökön megjelent, Gondok Sepsiszentgyörgyön című íráshoz lenne némi kritikus hozzászólásom. Az mind szép és jó, ha a tanácstagok zöme félti saját lakókörnyezetét, zajszennyezését, de ilyesmi máshol is akad bőven. A volt Művész mozi környékén éjjel lehetetlen az alvás, mert hétvégeken, pénteken, szombaton 23 órától hajnali 5-ig dübörög a diszkózene, no meg a velejáró dolgok. Például üvöltözés, autómotor-bőgetés, dudálás és egyebek, amik nem bírják meg a nyomdafestéket. Történik mindez a megyei rendőrségtől mintegy tíz méterre!