Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 2., szerda, Belföld
Újrázott a tárcavezető

Egyetlen kérdésre sem felelt, és rövid fél óra múlva faképnél hagyta a turisztikai minisztérium reklámkiadásait kivizsgáló parlamenti bizottságot Elena Udrea tárcavezető tegnap, megismételve augusztus 20-i jelenetét. A demokrata-liberális kormánytag két államtitkár kíséretében érkezett, kávét készített magának, és rögtön támadásba lendült: kijelentette, hogy nem jelenik meg a bizottság előtt, és egyetlen kérdésre sem hajlandó felelni mindaddig, amíg a testület — amelyben a D-LP megtagadta a részvételt, mások ellen pedig összeférhetetlenségi kifogásokat emelt — törvénytelenül működik.

A bizottság ezúttal nem rózsával próbálta jobb belátásra bírni, mint a múltkor, hanem fejére olvasta a miniszteri felelősségre vonatkozó törvényt, amely szerint a parlamenti vizsgálóbizottságnak joga van számon kérni a kormánytagok tevékenységét, és aki ezt megtagadja, hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel, illetve a köztisztviselői szerepvállalás ideiglenes (3—12 évi) betiltásával sújtható. Elena Udrea ezek után rosszhiszeműséggel vádolta meg a bizottságot, illetve azt állította egyes tagjairól, hogy koholt vádak alapján bűnvádi dossziét akarnak ellene összeállítani, majd liftet hívott, és mosolyogva távozott. A bizottság ma kezdi összeállítani az előzetes jelentést a minisztériumban elköltött közpénzekről, noha eddig az egyszerű alkalmazottakat sem tudta kikérdezni, mert azok meg sem jelentek a parlamentben.

Geoană távozását követelik

Összeférhetetlen Mircea Geoană államelnök-jelölti státusa a szenátus elnöki tisztségével — figyelmeztet egy tegnap kiadott közleményben a D-LP. A demokrata-liberális politikusok arra gyanakodnak, hogy az SZDP elnöke a tisztségével járó előnyöket kampánycélokra fordítja, ezért felszólítják Geoanăt, hogy mielőbb mondjon le a szenátus elnökségéről, ugyanakkor hagyjon fel a közpénzekből finanszírozott erőforrások kiaknázásával. Tudatják egyúttal, hogy a Közpolitikai Intézet is felfigyelt az összeférhetetlenségre, és azt is megjegyzik, hogy az NLP és az RMDSZ államelnökjelöltje, Crin Antonescu és Kelemen Hunor már lemondott a parlamentben betöltött tisztségéről.

Tanszercsomag rászorulóknak

25 és 30 lej közötti értékben ingyenes iskolai felszerelést kapnak tanévkezdéskor a szegény sorsú I—VIII. osztályos diákok. Az ajándékcsomagban a füzetek és az írószerek mellett lesz tolltartó, vízfesték és rajztömb is. A segélyben azok a gyerekek részesülnek, akik családjának összjövedelme nem haladja meg a minimálbér ötven százalékát. Az oktatási minisztérium erre a programra 18 millió lejt költ.

Hetven százalékkal több csőd

Romániában 16 700 csődeljárás indult az első hét hónapban, hetven százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban — közölte a csődgondnokok szövetsége tegnap. A legtöbb cég a a kiskereskedelemben omlott össze, ezt követte az ingatlanágazat, az építőipar és a textilipar. Minden negyedik csődeljárás Bukarestben vagy Konstancán kezdődött.

Elértük a mélypontot?

Romániában 8,7 százalékkal csökkent a hazai össztermék a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az országos statisztikai hivatal szerint az első negyedévben 6,2 százalékos volt a visszaesés éves szinten. A jelentés szerint a fogyasztás tizenkét százalékkal csökkent tavalytól, és 2,8 százalékkal az előző negyedévhez mérten. Ugyanebben az időszakban az ipari termelés 4,5 százalékkal, a beruházások 11,2 százalékkal emelkedtek. Elemzők szerint a harmadik negyedévben már enyhülés várható, mivel Románia fő nyugat-európai kereskedelmi partnereinél javult a gazdasági helyzet. Úgy látják, hogy az első fél év végére a román gazdaság elérte mélypontját, és a második félévre már jobbak a kilátások. A recesszió elleni küzdelemben azonban az alapkamat további csökkentésére lenne szükség — figyelmeztetnek a szakértők. A jegybank az idén már négyszer csökkentette az irányadó kamatot, amely most 8,5 százalék. A Nemzetközi Valutaalap szerint a román gazdaság az idén 8,5 százalékkal csökken.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 957
szavazógép
2009-09-02: Belföld - x:

Hírsaláta

LEMOND ALELNÖKSÉGÉRŐL CRIN ANTONESCU. Lemondását azzal indokolta, hogy a kezdődő kampány miatt nem lesz elegendő ideje ellátni a szenátus alelnöki teendőit. Antonescu kijelentette, nem kívánja azt a látszatot kelteni, hogy a szenátus erőforrásait a kampány szolgálatába állítja, így inkább lemond az alelnöki tisztségről. Elmondta, hogy sem a számára közpénzekből biztosított autót nem fogja használni, sem állami rendezvényeken nem fog részt venni. A liberálisok vezetője bejelentette, hogy pártja idén újfajta kampányt indít, mely nem él az előző évtizedek régi gyakorlatával. (Mediafax)
2009-09-02: Közélet - x:

Talár nélkül ítélkeznek - Demeter J. Ildikó

A tárgyalások a megszokott rendben zajlanak a sepsiszentgyörgyi törvényszéken, csak a bírók és bírósági jegyzők civil öltözéke jelzi, hogy valami nincs rendben az ágazatban.