Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

2009. szeptember 5., szombat, Belföld
Diaconescu és a holland külpolitika

Hatékonyabb erőfeszítéseket vár el az igazságügyi reform végrehajtásában és a korrupció leküzdésében Hollandia Romániától. Maxime Verhagen holland külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az előrelépéshez politikai akarat kell, Frans Timmermans államtitkár pedig felajánlotta országa segítségét a hazai igazságügyi rendszer javításához, illetve az Európai Bizottság jelentésében felsorolt elmaradások bepótlásához.

Vannak előrelépések, de gyorsítani kell a tempót ahhoz, hogy Románia lakosai is azonos jogoknak örvendjenek, mint a többi uniós polgár — magyarázta Cristian Diaconescu külügyminiszternek, aki a bírálat miatt előbb lemondta kétnapos hágai útját, aztán mégis elutazott, a megbeszélés után azonban azt nyilatkozta, hogy Románia nem fogad el semmiféle szankciót vagy pénzelvonást, mert „itt másféle módon kezeljük a schengeni övezethez való csatlakozást, illetve az uniós alapok felhasználását".

Tárgyalnak a szakszervezetekkel

Több órán keresztül tárgyaltak tegnap egyes szakszervezetek a munkaügyi, igazságügyi, illetve pénzügyminisztériumi szakértőkkel az új bérrácsról. A megbeszélések lapzártakor még tartottak, annyit jelentettek csak be, hogy a kormány ma reggel küldi át a szakszervezeteknek a végleges törvénytervezetet. A nyilatkozatok ellentmondóak, a közhivatalnokok bizalmija szerint nem csökkennek a fizetések, és megmaradnak a bérpótlékok is, az igazságügyiek viszont példákkal igazolták, hogy egy kezdő bíró jelenlegi, 2000—4000 lejes bére majdnem felére esik vissza, holott szerintük legalább államtitkári szinten kellene mozognia, azaz 5600 lejtől felfelé. A bírók nem engednek követeléseikből, ezek megtagadása esetén készek az elnökválasztást is bojkottálni.

Akiknek jár pótlék

A kormányfőnek alá rendelt ellenőrző testület és a csalás elleni osztály alkalmazottjai némi kimaradás után újra megkapják bérpótlékaikat. A kormány külön nyilatkozatban magyarázza el, hogy ezek nem jelentenek fizetésemelést az általános takarékoskodás kellős közepén, hanem egy régebbi, még az előző kormány által három éve kiadott rendelet megújítását. Az új kormány nem látott okot ezeknek a juttatásoknak a beszüntetésére, ezért új rendeletben erősítette meg e két fontos részleg javadalmazási jogait, miután a régi kormányrendeletet alkotmányellenesség miatt mindenestül felfüggesztették.

Tűz a hivatalban

Egyelőre ismeretlen okokból kigyúlt Bukarest első kerületének polgármesteri hivatala tegnap. Az 1927-ben épült, műemléknek számító városháza március óta felújítás alatt áll, a tűz a tetőtérben keletkezett, ezt valószínűleg teljesen újra kell építeni. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős.

Országos vihar várható

Három megye — Arad, Temes és Krassó-Szörény — kivételével az egész országra érvényes sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki tegnap a meteorológiai intézet. Az előrejelzés szerint egész hétvégén (mától holnap délutánig) felhőszakadások, viharos szél várható, helyenként még jégeső is. A hőmérséklet tegnaphoz képest legalább tíz fokkal esik vissza.

Medvetámadások a Gyimesekben

Az utóbbi hetekben legalább tíz szarvasmarhát pusztítottak el a medvék a gyimesi települések környékén. Ezen a vidéken korábban még sohasem okoztak ekkora kárt. Többen azt feltételezik, hogy a medvéket teherautókkal vagy vonaton szállítva telepítették be a Keleti-Kárpátok e részére. A középloki vadászegyesület korábbi vezetője úgy véli, hogy a medvék már megszokták a rendszeres fakitermelés zaját, nem félnek az emberektől, és ez az oka annak, hogy közelebb merészkednek a településekhez. Szerinte az utóbbi öt évben a nagy szaporulat következtében megnégyszereződött a vadállomány, amely jelenleg huszonöt egyedet tesz ki az érintett 11 000 hektáros körzetben

Stănculescu kaszinózik

Egy bukaresti kaszinóban szerencsejátékokkal mulatott egy nő oldalán Victor Atanasie Stănculescu egykori tábornok, akit tizenöt éves börtönbüntetésre ítéltek, amiért ’89 decemberében a tömegbe lövetett. Május 12-én a bukaresti katonai bíróságtól engedélyt kapott börtönbüntetése megszakítására súlyos betegsége miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2009-09-05: Belföld - x:

Hírsaláta

ROSSZ CÉLT SZOLGÁLNAK. Az Oxford Analytica politikai elemző és tanácsadó iroda úgy látja, a román sajtó, elsősorban a televíziók arra hajtanak, hogy csökkentsék a közemberek érdeklődését a politika iránt. Sorin Ovidiu Vântu, Dinu Patriciu és Dan Voiculescu szinte összehangolt támadást folytat Traian Băsescu ellen. Az OXAN azt is nehezményezi: a televízió célja, hogy minél kevesebb ember menjen el szavazni, lehetőleg 40 százaléknál alacsonyabb legyen a részvételi arány. (Evenimentul zilei)
2009-09-05: Közélet - x:

Ignácz Rózsa centenáriumi napok - Gyila Sándor

Tegnap déli harangzúgás előtt egy órával a kovásznai belvárosi református parókia udvarán a házigazda, nt. Balogh Zoltán lelkipásztor köszöntőbeszédével kezdetét vette a háromnapos ünnepségsorozat, mely Ignácz Rózsa emléke és munkássága előtt tiszteleg születésének századik évfordulóján.