Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2009. szeptember 15., kedd, Belföld

IANCU SÍRJÁN VESZEKEDTEK. Idén is politikai harcba fulladt a ţebeai ünnepség. A liberálisok kivételével minden élő román pártvezér megjelent, Geoană és Vadim Tudor szónokolt is, egymással kötekedtek, majd V. C. Tudor nemes egyszerűséggel bejelentette: ő Románia leendő elnöke. Gigi Becali is arra repült helikopterével, de látta, nagy a tülekedés, fél óra után továbbállt. Băsescu és hívei elvegyültek a tömegben, de füttyből ők is kaptak. (Realitatea)

ELNÖKI PÁLFORDULÁS. Öt évvel ezelőtti kampányszlogenjével az Éljenek jól! (Sa trăiţi bine!) felkiáltással fogadták Traian Băsescut vasárnap a Doftana-völgyi Târgul Caşcavelei ünnepségen. Egy nő azt kívánta az elnöknek: Éljen olyan jól, mint a tanárok, mire Băsescu megjegyezte, bizony, ahhoz ké­pest hány órát dolgoznak, nem is olyan rossz a fizetésük. Tette ezt ugyanaz az államelnök, aki néhány hónapja még a tanárok fizetéséért szállt síkra, prioritásnak nevezte az oktatás finanszírozását. Gyorsan változik a véleménye, vagy már maga sem tudja, mikor mit mond és mit gondol komolyan. (Realitatea)

SZÍNE ÉS FONÁNKJA. Az új oktatási törvénycsomag egyik rendelkezése értelmében minden újszülött számára 500 eurónak megfelelő összeget utalna ki a kormány egy letéti számlára, melyhez a gyerek 14 éves korában férhet hozzá, és csak tanulmányainak finanszírozására használhatja. Ráadásul a szülők személyi jövedelemadójuk két százalékát is átirányíthatják erre a számlára. Ez a hazai egyesületek és alapítványok rendelkezésére álló, amúgy is hiányos anyagi források jelentős csökkenését jelentené, ami ellen a civil szervezetek tiltakozni kívánnak. (Transindex)

FUNAR LÁZÁLMA. Funar hivatalos állásfoglalást vár Băsescutól és Boctól a székely autonómia kérdésében, és utasítja az állami szerveket, hogy ,,járjanak el" a nemrég Székelyudvarhelyen tartott székely nagygyűlés szervezőivel szemben. Funar szerint azért nem tesznek semmit ez ügyben, mert — mint fogalmazott — a magyarok ,,pénzelték" a Demokrata Liberális Párt kampányát. Ennek elnöke a kormányfő, s e párt színeiben jutott az államfői székbe Băsescu is. (MTI)

SZÉKELYFÖLDÖN SOK AZ ÖNGYILKOS. Egy kolozsvári pszichiátriai klinika vezetője szerint Hargita és Kovászna megyében évente 100 000 ember közül 25-en követnek el öngyilkosságot. A szakemberek úgy látják, hogy az utóbbi időben elkövetett öngyilkosságok nem feltétlenül a gazdasági válsághoz kapcsolódnak, viszont azzal egyetértenek, hogy emiatt egyre több a depressziós beteg. (Erdély fm)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2009-09-15: Közélet - x:

Profi sztrájkosokat! (A múlt hét) - Kuti János

Romániában vannak, akik nem sztrájkolhatnak. Például, kimegy a mentőorvos a szívinfarktusoshoz. A beteg éppen haldoklik, de közben kitör az általános sztrájk az egészségügyben.
2009-09-15: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Tanévkezdés kis bojkottal
A tanárok és a politikusok közötti ellentétek jegyében kezdődött tegnap a tanév, ám a szakszervezetek által kért bojkott csak néhány helyen valósult meg. Az új oktatási törvény és az egységes bérezésről szóló jogszabály miatt elégedetlen szakszervezetek arra szólították fel a pedagógusokat, ha politikusok jelennek meg a tanévnyitón, távozzanak. Legtöbb településen azonban zavartalanul zajlott az évnyitó, a politikusok többsége megjelent és beszédet mondott az ünnepségeken. A romániai iskolákban összesen 3,3 millió diák tanul az idei tanévben, közülük 2,7 millió általános és középiskolás, több mint félmillió óvodás. A 2009—2010-es tanévben 258 000 oktató állt munkába, közülük 68 000 helyettesítő tanár, 48 500 tanító és 38 000 óvónő.